Goed nieuws: steeds meer overheidswebsites met beveiligde verbinding

time icon
ANP
Geschreven door
Joost Schellevis
redacteur Tech

Websites van overheden, zorginstellingen en scholen hebben steeds vaker een groen slotje, blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation. Een groen slotje betekent dat de verbinding is beveiligd en dat onbevoegden, zoals hackers, niet kunnen meekijken.

Vooral overheden doen het goed: 88 procent van de overheidssites heeft inmiddels een beveiligde verbinding. Ruim twee jaar geleden was dat nog 44 procent. Dat het aantal sites met een beveiligde verbinding zou toenemen viel te verwachten: komende zomer worden overheden verplicht om zo'n verbinding te gebruiken.

"De meeste gemeenten, provincies en ministeries zijn inmiddels wel over naar een beveiligde verbinding", zegt Tom Kunzler van de Open State Foundation. Een aantal kleinere sites en delen van websites blijven achter en hebben zo'n verbinding dus nog niet.

Als een verbinding niet beveiligd is, kunnen onbevoegden meelezen met je internetverkeer. Dat is nu onder meer zo bij het open wifi in de trein. Als je dan informatie verstuurt, bijvoorbeeld om ergens een doktersafspraak te maken, kunnen hackers die lezen.

Zorginstellingen en scholen doen het slechter, met circa 70 procent van de sites met een beveiligde verbinding. "Dat is meer dan de 30 tot 40 procent van een tijd geleden, maar nog steeds heeft een derde geen veilige verbinding", zegt Kunzler.

En daarbij kan het nog steeds goed mis gaan. "Het kan dan bijvoorbeeld om een schoolwebsite zijn of een site waar je kunt aangeven dat je zwanger bent, en waarbij je niet wil dat dat soort gegevens onbeveiligd worden verstuurd."

Een beveiligde verbinding betekent niet per se dat de website zélf ook veilig is, blijkt uit onderzoek van de NOS. Veel websites die op een zwarte lijst van websites staan omdat ze bijvoorbeeld virussen bevatten, hebben ook een groen slotje. Het slotje zegt alleen iets over de verbinding tussen jou en de website - niet over de website zelf.

STER Reclame