Waarom ji32k7au4a83 net zo'n slap wachtwoord is als 'wachtwoord'

time icon
Shujenchang

Wie nu nog '123456' of 'Welkom123' als wachtwoord gebruikt weet inmiddels wel dat het niet slim is. Maar wat te denken van 'ji32k7au4a83' of 'au4a83'?

De combinaties van letters en cijfers zien er ingewikkeld genoeg uit om door te gaan voor goede wachtwoorden. Des te opvallender dat 'ji32k7au4a83' maar liefst 141 keer als wachtwoord voorkomt in de database van Have I Been Pwned, een website waar je kunt zien welke van jouw accounts zijn gehackt. De combinatie 'au4a83' komt zelfs 1495 keer voor, melden verschillende Amerikaanse techsites.

De reden dat nu juist die twee ingewikkelde wachtwoorden veel voorkomen, blijkt simpel: met de specifieke letter-cijfer-combinaties kunnen Chinese karakters fonetisch worden geschreven. Zo staan de eerste drie voor een bepaalde klank of lettergreep, de tweede drie ook, enzovoort.

Wie op een speciaal toetsenbord de combinaties invoert zal dan zien dat de ingewikkelde wachtwoorden erg ongeschikt zijn als wachtwoord: 'ji32k7au4a83' blijkt vertaald 'my password', 'au4a83' alleen 'password'.

Wat is een sterk wachtwoord?

Het veiligste wachtwoord is een wachtwoord dat je niet op andere websites gebruikt. Doe je dat wel, en lekt je wachtwoord uit, dan kunnen kwaadwillenden het ook gebruiken om op andere websites in te loggen. Volgens de website LaatJeNietHackMaken is het verstandig om geen wachtwoord, maar een wachtzin te maken. Ze geven hier uitleg. Al die wachtwoorden (of wachtzinnen) onthouden is lastig; daarom bestaan er wachtwoordmanagers, die dat voor je kunnen doen. Hier vind je een uitleg over hoe die wachtwoordmanagers werken.

STER Reclame