De tafel van Studio Voetbal op zondag 3 maart
NOS Voetbal

Feyenoord 'bijna rond' met nieuwe trainer: 'Nog een of twee weken'

"We zijn redelijk ver met een nieuwe trainer. Als we rond zijn, geven we duidelijkheid. Misschien nog een of twee weken. Geloof me, het ziet er heel goed uit."

Die woorden van Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord, beklijven het meest na afloop van een interessante en discussierijke uitzending van Studio Voetbal. Hij wilde geen namen noemen, zelfs geen tipje van de sluier oplichten, maar beloofde wel dat de opvolger van Giovanni van Bronckhorst binnen korte tijd bekend zal worden gemaakt.

"In het voetbal wordt altijd verondersteld dat je niet bezig bent met een trainer als het niet uitlekt, maar het is goed dat het binnenskamers blijft. Geef ons de tijd om het naar de finish te brengen."

Eén naam lijkt echter zeker doorgestreept te kunnen worden, die van Dick Advocaat. "De kans dat hij het wordt acht ik niet zo groot", vertelde De Jong over de 71-jarige trainer. Hoewel Advocaat een maand geleden zelf nadrukkelijk liet weten geen trek te hebben in een avontuur bij Feyenoord, bleef zijn naam de voorbije weken toch rondzingen als opvolger van Van Bronckhorst.

De Jong zei zondag dat na Advocaats uitlatingen er geen gesprekken meer zijn geweest tussen Feyenoord en de oud-bondscoach.

'We zijn redelijk ver met nieuwe trainer, misschien nog 1 of 2 weken'

Bij de jeugd van Feyenoord werkt clubicoon Dirk Kuijt aan een carrière als trainer, maar hij beschikt nog niet over de benodigde papieren om nu al hoofdcoach te worden. Is het denkbaar dat de trainer die binnenkort zal worden aangesteld, op termijn plaats moet maken voor Kuijt?

"Het staat in de sterren geschreven dat Kuijt op een dag trainer van Feyenoord wordt", zei De Jong. "Maar als je nu een trainer aanstelt die straks heel succesvol is, ga je niet na een jaar zeggen dat hij weg moet omdat zijn opvolger klaarstaat. We gaan ervan uit dat de nieuwe trainer het goed doet en dat er geen aanleiding is om na een jaar al afscheid te nemen."

Van Geel onder druk

De zoektocht naar een nieuwe coach wordt geleid door een bestuurder die bij (een deel van) de harde kern steeds meer onder druk komt te staan: technisch directeur Martin van Geel. "Heeft hij nog steeds de vrijheid om zijn werk normaal te doen?" vroeg Jansma.

"Ja", antwoordde De Jong resoluut. "Het is de vraag of Martin ook bij ons zo onder druk staat. Het is niet zo dat hij heilig is, we zijn intern kritisch op elkaar, maar naar buiten toe zijn we een team. Martin is een vechter, hij wil het ongelijk bewijzen. En die kans krijgt hij van ons."

Een ander dossier waar De Jong nadrukkelijk mee bezig is als algemeen directeur van Feyenoord, is de eventuele komst van een nieuw stadion. Feyenoord City zou in 2023 De Kuip moeten vervangen als onderkomen.

"Moet Feyenoord daar weg, Jan?" vroeg presentator Egbers.

'Meer geld genereren'

De Jong: "Moet niet. Ik kom ook al 47 jaar in dat stadion, ben gek op De Kuip. Maar als je de discussie voert dat Feyenoord de volgende stap moet maken, dan kan een nieuw stadion daarbij helpen. Dat gaat Feyenoord helpen meer geld te genereren."

Egbers: "Wat gebeurt er als het nieuwe stadion er niet komt?"

De Jong: "Dan wordt het moeilijk om aansluiting te houden met Ajax en PSV."

Feyenoord is als Robin Hood. We pakken punten bij de rijken en geven ze aan de armen.

algemeen directeur Jan de Jong

In de zondagnamiddag zag De Jong Feyenoord gewoon nog met 4-0 winnen van FC Emmen. "Een nette, reguliere overwinning. Daar moeten we niet euforisch over doen", oordeelde hij. Van der Vaart was een stuk kritischer. "De eerste helft was verschrikkelijk om te zien. Ik zag totaal geen beleving, geen plezier."

'Feyenoord is Robin Hood: We pakken punten bij rijken en geven ze aan armen'

Levtsjenko was het eens met dat laatste. "Feyenoord speelde heel traag, zonder diepgang." Van der Vaart: "Ze missen creativiteit, ik vond het heel zwak om te zien. Dat is misschien wel typerend voor Feyenoord dit seizoen."

Jansma: "Het is typerend voor een competitiewedstrijd in Nederland. Je weet dat Feyenoord, zelfs na zo'n eerste helft, gaat winnen. Dat is het gebrek aan spanning dat zulke wedstrijden in zich heeft."

Van der Vaart: "Maar dat wil niet zeggen dat je zo voor de dag kan komen."

Om daarop in te haken, had De Jong nog wel een mooie beeldspraak in huis: "Feyenoord is als Robin Hood. We pakken punten bij de rijken en geven ze aan de armen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl