Patrick Roest
NOS Schaatsen

Wereldkampioen Roest: 'Dit was een perfect allroundtoernooi'

Met een uitstekende laatste rit op de 10.000 meter veroverde Patrick Roest in Calgary zijn tweede wereldtitel allround. Hij won de slotafstand in 12.51,17 en dwong daarmee zijn twee belangrijkste concurrenten, de Noor Sverre Lunde Pedersen en ploeggenoot Sven Kramer, overtuigend tot overgave.

"Makkelijk wil ik het absoluut niet noemen", vertelde Roest na de afsluitende race. "Ik had best wel een beetje stress tijdens de tien kilometer, want de eerste rondjes kwamen niet makkelijk. Ik moest er echt in komen en pas toen ik over de helft was, ging het goed."

Zijn grote concurrent Pedersen reed in de rit voor hem naar 12.56,91. Roest had bij het ingaan van de slotafstand een voorsprong van ruim vier seconden en die bouwde hij uiteindelijk nog uit naar tien seconden. "Sverre reed niet een tijd waarvan ik dacht: dit is onmogelijk."

Roest reed in een rechtstreeks duel tegen zijn andere concurrent, negenvoudig wereldkampioen Sven Kramer, die uiteindelijk het brons pakte in Calgary. "Dat is wel even wennen om te strijden om de derde plaats", aldus Kramer. "Leuk is anders, maar dan moet je er het beste van maken."

Kramer gaf toe dat hij de 10.000 meter (13.00,93) vooral in dienst reed van zijn landgenoot. "Dat heb ik zo lang mogelijk gedaan, tot ik dacht dat het goed was. Ik had dit WK al verknald op de 500 meter, want mijn andere afstanden waren prima. Nu ga ik lekker vakantie vieren."

Ook Roest was tevreden over zijn vier afstanden. "Ik heb gewoon elke afstand goed gereden, hoewel de 1.500 meter wel wat beter kon. Toch heb ik niet veel verloren, dit was een perfect allroundtoernooi. Dit seizoen heb ik zoveel geleerd. De meeste fouten zaten in mijn hoofd, want vaak kon ik beter dan ik eigenlijk dacht."

Vorig jaar werd Roest in het Olympisch Stadion van Amsterdam voor het eerst wereldkampioen allround, maar dat was vooral te danken aan een valpartij van Pedersen op de tien kilometer. De Noorse schaatser ging tot dat fatale moment riant aan de leiding.

"Deze titel geeft meer voldoening", zei Roest in Calgary. "Nu heb ik laten zien dat ik echt de beste ben en dat is mooier. Hopelijk volgen er nog een heleboel titels."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl