Miho Takagi, Martina Sábliková en Antoinette de Jong op het podium van de WK allround
NOS Schaatsen

De Jong wil meer, maar blijft realistisch: 'Tevreden met brons'

Na een gouden medaille op de EK allround pakte Antoinette de Jong in het Canadese Calgary brons op de WK allround, achter de Tsjechische Martina Sábliková en de Japanse Miho Takagi.

En daar kon de 23-jarige schaatsster prima mee leven. "Ik ben hier heel erg tevreden mee. Ik word derde achter twee fantastische toppers die hier allebei heel hard rijden."

Toch had De Jong ook graag één of twee treden hoger willen staan op het podium. "Natuurlijk hoop je op meer, maar je moet ook realistisch blijven. Dit weekend was niet helemaal mijn weekend, maar ik heb er toch alles uitgehaald. Ik denk dat ik uiteindelijk kan terugkijken op vier goede afstanden. Dus daarom ben ik tevreden met brons."

De Jong 'heel erg tevreden' met brons op WK allround

Net achter De Jong eindigde Carlijn Achtereekte op de vierde plaats. Een verrassende prestatie voor de debutante op de WK allround. "Ja, mooi toch", reageerde Achtereekte na afloop. "Vierde is misschien een vervelende plek, maar het podium was gewoon niet realistisch. Ik ben gewoon trots."

Hoewel het podium misschien niet realistisch was, was Achtereekte er wel dichtbij. Coach Jac Orie geloofde er voor de start van de beslissende 5.000 meter nog in. "Hij fluisterde in mijn oor dat het kon, maar ik wilde het niet horen. Het was niet onmogelijk, maar dan moest ik wel iets speciaals laten zien. Die benen had ik niet."

De grote vraag is nu of Achtereekte volgend seizoen ook doorgaat met allrounden. "Dit smaakt zeker naar meer en ik vind het leuk", zei ze. "Als ik een beetje sneller word op de 500 meter kan ik misschien iets dichterbij komen."

Wereldkampioene Sábliková kon haar geluk niet op na afloop. "Ik was erg nerveus vandaag", bekende de Tsjechische schaatsster. "Na gisteren was ik erg moe en dit jaar heb ik nog niet veel goede 1.500 meters gereden. Ook was het gat met Takagi nog best groot. Maar, ik ben blij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl