NOS NieuwsAangepast

Spandoek over profeet bij As-Soennah-moskee, 'mensen waren zo geschrokken'

Bij de As-Soennah-moskee in Den Haag is vanmorgen een spandoek op een houten raamwerk geplaatst met daarop een beledigende tekst over de profeet Mohammed. Anti-islambeweging Pegida is verantwoordelijk voor de actie, heeft een woordvoerder vanmiddag laten weten.

Het spandoek moet volgens Abdelhamid Taheri, een medewerker van de moskee, vlak voor het ochtendgebed zijn opgehangen. Op het doek stond: 'Profeet Mohammed kinderneuker.' Bij het spandoek stond ook een etalagepop met een baard. De pop had een gewaad aan en een tulband op en droeg een babypop.

Volgens Taheri moest de pop Mohammed voorstellen "die seks had met een baby". De spullen zijn door de politie weggehaald.

Het spandoek en de pop voor de moskee

Op camerabeelden is volgens Taheri te zien dat drie mensen de auto parkeren voor de moskee. Dat gebeurde rond 05.15 uur. Op dat moment waren volgens de moskee-medewerker al mensen binnen voor het ochtendgebed. Na het gebed zagen veel mensen het spandoek en de pop. "Er brak toen wel paniek uit. Mensen waren zo geschrokken."

Pegida wil demonstreren

Pegida laat via een woordvoerder weten het bord met de tekst en de pop vóór de moskee te hebben neergezet en niet ertegenaan. "Er is niks vastgemaakt aan de moskee. Het staat allemaal op de openbare weg." De organisatie is boos dat verzoeken om bij moskeeën in Den Haag te mogen demonstreren elke keer worden afgewezen. "We mogen alleen maar kilometers verderop. Dat accepteren we niet. We hebben het grondrecht om te demonstreren, net zoals anderen het grondrecht hebben hun geloof uit te oefenen."

Volgens de woordvoerder is de gemeente Den Haag niet bereid tot een "constructief gesprek" voor een oplossing van het "demonstratie-probleem".

Afschuw

Burgemeester Pauline Krikke heeft met afschuw kennisgenomen van het incident. "In Den Haag hebben we het recht met elkaar van mening te verschillen, maar wel binnen de kaders van de wet en met respect voor elkaars denkbeelden, zonder dat we elkaar daarbij onnodig kwetsen en pijn doen." De politie doet onderzoek naar wat er is gebeurd.

De Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland noemt de actie 'zorgelijk'. "Het gevaar dat uitgaat van deze 'boodschap' van Pegida is de impact van het sterk gepolariseerde maatschappelijk debat op zogenaamde 'lone actors'. Vergelijkbaar met de een-mans-terreurdaden van zogenaamde 'lone wolves' als wij het hebben over jihadistische aanslagen" schrijft de RMMN in een persbericht

Steun betuigen

Veel jongeren uit de wijk, die volgens moskee-medewerker Taheri normaal niet naar de moskee komen, zijn vanmorgen toch gegaan toen ze hadden gehoord wat er was gebeurd. "Ze wilden weten of ze iets voor ons konden betekenen."

Taheri zegt tegen Omroep West nog niet te weten of hij aangifte gaat doen. "De politie in de wijk doet haar best, maar ik heb weinig vertrouwen in het Openbaar Ministerie. Aangiften bij eerdere aanvallen op onze moskee hebben nooit iets opgeleverd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl