NOS Nieuws

Zo vieren ze carnaval in het zuiden (en op andere plekken in het land)

Optochten met praalwagens, hossen in kleurrijke outfits en liters bier. Beneden de rivieren is carnaval weer losgebarsten. Officieel begint het feest pas morgen en eindigt het op dinsdag, maar sinds gistermiddag wordt er overal in het land al feestgevierd:

Zo wordt carnaval gevierd

Vandaag was wel de officieuze start van de Limburgse vastelaovend, die traditioneel om 11.11 uur met optredens en gefeest wordt afgetrapt tijdens de Boètegewoeëne Boètezitting in Venlo.

Bij het Sjtasiefestasie in Roermond was het plein al in de middag helemaal vol. Het is voor het eerst dat het plein al rond 14.30 uur middags compleet gevuld is met 25.000 bezoekers. Gedurende de rest van het feest bleef het plein voor nieuwe bezoekers gesloten, schrijft L1.

In Brabant was op de carnavalsoptocht in Eindhoven oud-PSV'er Romário de blikvanger. Via een liveblog en televisie houdt Omroep Brabant van vrijdag tot dinsdag alle activiteiten en feesten in de provincie bij.

Braziliaanse voormalig topvoetballer Romário viert carnaval in Lampegat

Bij de optocht in Eindhoven was er ook een domper: de praalwagen van Carnavalsvereniging De Zware Jongens reed niet mee. De boot die op de wagen was gebouwd dreigde te kapseizen, schrijft Omroep Brabant. Om ongelukken te voorkomen bleef de praalwagen daarom weg.

Ook in een deel van Gelderland is carnaval volop aan de gang, zoals in Zaltbommel. Het was flink doorwerken voor de bouwers van de Zaltbommelse carnavalswagens. Zij moesten helemaal opnieuw beginnen nadat hun praalwagens twee weken geleden in vlammen waren opgegaan, maar er reden bij de optocht toch zes nieuwe praalwagens mee.

Omroep Gelderland is live bij drie optochten aanwezig. Vandaag stonden ze in Klarenbeek, verder wordt er verslag gedaan van de optochten in 's-Heerenberg en Beek-Ubbergen.

In verschillende plaatsen in Overijssel is het de komende dagen ook feest. In Boskamp begon het al vroeg met de traditie om 's ochtends om 07.00 uur de dag te beginnen met een barbecue.

De Twentse Lichtparade trok vrijdagavond duizenden bezoekers naar Hengelo. Ook was er een verlichte carnavalsoptocht in Tubbergen, met zo'n vijftig praalwagens en loopgroepen. Op een speciale pagina van RTV Oost wordt alles wat met carnaval te maken heeft bijgehouden.

Carnaval in het noorden

Elders in het land zijn er nog meer plekken waar dit weekend carnaval wordt gevierd. Zo zijn er optochten en feesten in Ter Apel, Kloosterburen en Barnflair in Groningen, schrijft RTV Noord. In het westen van het land is het feest vooral in het Westland en de Bollenstreek populair, stelt Omroep West vast. In Noordwijkerhout was vanmiddag een optocht met 19 praalwagens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl