1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Wielrennen

Stybar verrast Van Avermaet en wint Omloop

Blaak wint Omloop bij vrouwen, Stybar bij mannen

Zdenek Stybar heeft de 74ste editie van de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen.

De Tsjech van Deceuninck-QuickStep sprong op 3 kilometer van de meet weg bij vier vluchtmaten en hield stand. Greg Van Avermaet, winnaar in 2016 en 2017, eindigde als tweede.

De finale van de 200 kilometer lange koers was ongemeen spannend. Stybar, Van Avermaet, Tim Wellens, Dylan Teuns, Aleksej Loetsenko en Daniel Oss hadden 30 kilometer lang slechts 20 tellen voorsprong op een grote groep achtervolgers.

Op de voorlaatste helling, de Muur-Kapelmuur, was daar nog tien seconden van over. Oss haakte af op de Bosberg, de laatste van dertien hellingen, en de achtervolgers reden ineens op 30 tellen. En toen begon het gepoker bij de vijf man op kop.

Pokeren na de Muur

Wellens sprong weg op 4 kilometer en Van Avermaet, die zowel op de Muur als op de Bosberg flink gas had gegeven, haalde zijn landgenoot terug. En dat was voor Stybar het moment om te demarreren. Van Avermaet zat even stuk en Loetsenko was niet bij machte hem te achterhalen.

Vorig jaar boekte QuickStep 73 zeges. Opmerkelijk genoeg won Stybar niet één race. Dit jaar boekte hij in de Ronde van de Algarve ook al een etappezege. In 2015 won hij Strade Bianche en hij werd twee keer tweede in Parijs-Roubaix.

Wellens eindigde voor Loetsenko op de derde plaats en Teuns werd vijfde. De Luxemburger Jempy Drücker won even later de sprint van de achtervolgende groep.

De Nederlanders

De Nederlandse troeven voor de 200 kilometer lange race, Niki Terpstra, Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld, eindigden niet in de toptien.

  • Terpstra: 'Geen topuitslag, wel lekker gereden'
  • Blessure Van Baarle: 'Pink staat niet zoals hij hoort te staan'

"Die vijf reden weg en we zijn er niet meer bijgekomen. Op het einde hebben ze goed doorgereden", analyseerde Terpstra, die zelf wel tevreden was over zijn koers: "Geen topuitslag, maar ik heb een lekkere koers gereden."

Van Baarle baalde na afloop, omdat hij een blessure aan zijn hand heeft opgelopen. "Mijn vinger raakte uit de kom bij een valpartij. Dat is wel balen, want ik had een goede dag. Ik kon daardoor niet meer echt aan mijn stuur trekken."

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor Van Baarle zijn. "Mijn pink staat niet zoals hij hoort te staan. We gaan er nog naar kijken." De Nederlander mist in elk geval wel Kuurne-Brussel-Kuurne van zondag.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl