Blaak soleert naar zege in Omloop na curieuze onderbreking

tijd van publicatie Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Blaak wint Omloop bij vrouwen, Stybar bij mannen
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Chantal Blaak heeft de veertiende editie van de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen op haar naam geschreven. De Nederlands kampioene soleerde op fraaie wijze naar de zege. "Het was een heel lange solo, maar dat is wel de mooiste manier om te winnen", sprak de blije winnares.

De vrouwen vertrokken tien minuten na de mannen uit Gent voor de 123 kilometer naar Ninove. Het tempo lag meteen hoog en na 32 kilometer moesten de vrouwen zelfs even stoppen omdat het mannenpeloton in zicht kwam.

De vrouwenkoers van de Omloop werd stilgelegd omdat de vrouwen de mannen dreigden in te halen Getty

Blaak leidde de dans op de Muur van Geraardsbergen, met Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Floortje Mackaij, Ashleigh Moolman, Katarzyna Niewiadoma en Marta Bastianelli in het wiel.

Blaak trok hard door, terwijl ploeggenote Van der Breggen een gat liet vallen. Op de Bosberg was de 29-jarige renster van Boels-Dolmans, die twee keer als tweede en één keer als derde was geëindigd in de Vlaamse koers, al uit het zicht. Na een solo van 15 kilometer konden de armen de lucht in.

Jip van den Bos, de zeven jaar jongere teamgenote van Blaak, werd in de sprint knap derde, net achter de Italiaanse Bastianelli maar nog voor Van Vleuten.

'Niet nadenken, maar aanvallen'

Blaak rijdt dit seizoen in Nederlandse kampioentrui en veroverde in 2017 de wereldtitel, maar ook de zege in de Omloop krijgt een voorname plek op haar palmares. "Ja, ik heb altijd gedroomd van deze wedstrijd. Ik hou van Vlaanderen, ik hou van de klassiekers. En ik ben er al een paar keer dichtbij geweest. Dus ik was heel erg gefocust op deze koers."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Blaak: 'Ik kon nog maar één ding doen: doorrammen'

Het plan van aanpak was helder geweest. "Ik probeerde een hoog tempo te rijden op de Muur. Ik was daar samen met Anna. Dan weet je dat je niet moet nadenken, maar direct moet gaan aanvallen. Toen ik eenmaal een gat had, kon ik nog maar één ding doen: doorrammen."

De eigenaardige stop die de vrouwen onderweg hadden moeten maken, was toen allang achter de rug. "Dat was heel raar", vond Blaak. "Misschien hadden we beter wat later kunnen starten. We hebben daar best nog wel lang stilgestaan. Daarna was het direct hectisch, want het was vlak voor de eerste keienstrook."

Toch zag ze er, met een glimlach, ook de voordelen wel van in. "Het was een moment om even snel nieuwe bidons te halen. En sommige meiden moesten nog even plassen, wat ook altijd wel ingewikkeld is voor ons."

STER Reclame