Stormloop op Efteling attractie Symbolica ANP

De Raad van State heeft voorlopig een streep getrokken door de uitbreidingsplannen van De Efteling en dat is slecht nieuws voor het pretpark. Groei is volgens het park nodig om te kunnen blijven concurreren in de Europese top van drukst bezochte attractieparken.

Pretparkdeskundige Goof Lukken onderschrijft dat. "De best bezochte attractieparken in Europa zijn Disneyland Parijs en Europa-Park in Duitsland. Deze parken hebben al een masterplan klaarliggen waarin toekomstige uitbreidingen zijn uitgewerkt. Zo gaat Disneyland Parijs tot 2025 enorm uitbreiden en Europa-Park bouwt aan een kinderwaterpark dat eind dit jaar klaar moet zijn." Ook de Efteling moet aan het werk als het park in de top 5 van meest bezochte pretparken in Europa wil blijven.

'Dwaaltijd'

De Efteling heeft nu zo'n 5 miljoen bezoekers per jaar en wil dat uitbreiden naar 7 miljoen. En dat kan volgens Lukken niet binnen de bestaande ruimte worden gerealiseerd, daarvoor is het park zoals het nu is opgezet te klein. "Als er meer bezoekers komen, zijn er meer attracties nodig, zodat de bezoekers beter verspreid kunnen worden over het park en de wachtrijen bij de attracties niet toenemen."

"Het is wel mogelijk binnen het huidige park nieuwe attracties te bouwen, maar dat betekent dat de Efteling een hoop natuur moet opgeven", zegt Lukken. "Dat is nu de fundamentele keuze waar ze voor staan, want door de natuurlijke sfeer in het park onderscheidt De Efteling zich juist van andere pretparken. In Disneyland is bijvoorbeeld nauwelijks groen te bekennen."

Een weekendje pretpark wordt steeds meer een minivakantie.

Goof Lukken, pretparkdeskundige

Een andere mogelijkheid is om oude attracties te vervangen door nieuwe. "Daarmee kun je meer bezoekers trekken, maar dan moeten ze niet allemaal tegelijk komen want dat kan de infrastructuur rond het park niet aan."

Dat laatste is een heikel punt. Omwonenden in de gemeente Loon op Zand hebben tegen de uitbreidingsplannen geprotesteerd omdat ze bang zijn voor overlast door nog meer verkeer. Volgens Lukken is het op een topdag als er zo'n 30.000 bezoekers zijn in De Efteling inderdaad erg druk op de wegen en parkeerplaatsen rond het park.

Overnachtingen

Naast extra attracties zijn er ook meer overnachtingsplekken nodig zodat mensen langer in de Efteling blijven en er meer geld uitgeven. "Alle attractieparken zijn bezig met het uitbreiden van overnachtingsplekken", zegt Lukken. "Een weekendje pretpark wordt steeds meer een minivakantie."

Voorlopig moeten de bouwplannen echter nog even de ijskast in. De uitspraak in de bodemprocedure tegen de uitbreidingsplannen wordt later dit jaar verwacht. Tot die tijd mag De Efteling van de Raad van State niet beginnen met de bouw.

STER reclame