Belastingdienst
NOS Nieuws

Nachtelijke drukte bij Belastingdienst: 16.000 aangiftes in een uur

Belastingaangifte doen is iets wat veel mensen zo lang mogelijk uitstellen. Maar duizenden gingen er om middernacht, met het ingaan van 1 maart, speciaal voor zitten.

De eerste aangifte voor de inkomstenbelasting kwam 50 seconden na middernacht bij de Belastingdienst binnen. Een paar minuten na twaalven was het zelfs zo druk dat het systeem plat kwam te liggen.

"Er zaten toen zo veel mensen klaar met de app die tegelijk aangifte wilden doen, dat ze even moesten wachten", zegt Eline Spros, directeur particulieren van de Belastingdienst. Duizenden mensen kregen een 'sorry-pagina' te zien. "Binnen vijf minuten was het ook weer opgelost." Het eerste uur kwamen er 16.000 aangiftes binnen.

Regen

Belastingplichtigen hebben weer twee maanden de tijd om aangifte te doen. Voor 2014 was dat één maand, maar de termijn werd verlengd omdat de systemen geregeld uitvielen bij invuldrukte.

Ook dit jaar kan de Belastingdienst niet garanderen dat de app en website altijd goed bereikbaar zijn. "Als het regenachtig is en weekend, dan weten we dat het druk wordt. Dan zou ik zeggen: kies alstublieft een ander moment."

Dit jaar zijn er meer bedragen vooraf ingevuld op de aangifte. De Belastingdienst heeft dit jaar 202 miljoen gegevens voor de aangiftes al verzameld. Mensen moeten die gegevens bij het doen van hun belastingaangifte nog wel controleren.

De fiscus is hard op zoek naar extra personeel, onder meer omdat er veel mensen zijn vertrokken vanwege een gunstige vertrekregeling. Er moeten 4200 mensen bij komen. Afgelopen jaar zijn er 900 nieuwe medewerkers aangenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl