NOS Wielrennen

Omloop het Nieuwsblad: 'Het parcours verdient vijf sterren'

Zaterdag begint het dan echt, het wielerseizoen 2019. Want hoewel de meeste wielrenners al meer dan tien koersdagen achter de rug hebben in Australië, Zuid-Amerika of het Midden-Oosten, begint voor veel wielervolgers het seizoen pas echt met de Omloop Het Nieuwsblad.

Na Willunga Hill, Alto Colorado en Jebel Hafeet is het dit weekend tijd voor de Berendries, het Vossenhol en de Paddestraat. Om nog maar te zwijgen over De Muur en de Bosberg, want ook die zitten dit jaar in de Omloop.

Omloop het Nieuwsblad 2019

Het parcours is meteen een belangrijk onderwerp, want meer dan ooit lijkt de Omloop op de Ronde van Vlaanderen van voorheen. Daar houdt NOS-commentator Gio Lippens wel van. "Het wordt weer een ouderwetse Vlaamse koers. Het is eigenlijk De Ronde van vroeger, maar dan 60 kilometer korter."

De finale van de Omloop is dit jaar er eentje om de vingers bij af te likken. In de laatste anderhalf uur rijden de renners over acht beklimmingen waarvan de Wolvenberg, de Molenberg, de Muur en de Bosberg de bekendste zijn. De combinatie van Muur-Bosberg zit zelfs in de laatste 16 kilometer.

"Een scenario als dat van vorig jaar zie ik niet zo snel gebeuren", aldus Lippens. Toen won Michael Valgren door in de slotfase weg te rijden. Achter hem kwam een grote groep samen en leek het er nog even op dat er gesprint ging worden om de overwinning. "Je komt niet in een compleet peloton over de Muur en de Bosberg heen. Dus het wordt in ieder geval uit elkaar gereden."

De favorieten volgens de NOS-wielerkenners

Kock Lippens Ducrot Van den Berg Nelissen
***** Van Avermaet Van Avermaet Vanmarcke Van Baarle Van Avermaet
**** Lutsenko Terpstra Gilbert Naesen Valgren
*** Matthews Lampaert Naesen Vanmarcke Roelandts
** Terpstra Trentin Lutsenko Gilbert Démare
* Teunissen Teunissen Teunissen Langeveld Colbrelli

Het is alweer acht jaar geleden dat een Nederlander won. Sebastiaan Langeveld was in 2011 te sterk voor Juan Antonio Flecha. Zaterdag doet hij weer mee en hij is in vorm, getuige zijn tweede plaats in de tijdrit van de Ronde van de Provence een paar weken geleden. Maar hij is niet de enige Nederlander die wordt genoemd door de NOS-kenners.

Als de Omloop echt op de Ronde van Vlaanderen gaat lijken kan de winnaar van 2018, Niki Terpstra, van voren worden verwacht. Gio Lippens heeft ook Mike Teunissen aan zijn voorspelling toegevoegd. "Teunissen rijdt weer bij Jumbo-Visma. Wellicht kan hij door die verandering weer een rol gaan spelen in de klassiekers."

Lippens gaf Teunissen één ster, maar had die ook net zo goed aan Dylan van Baarle kunnen geven. "Hij won begin dit jaar in de Herald Sun Tour en lijkt ook klaar te zijn voor de voorjaarskoersen."

2018: Valgren verrast en wint vernieuwde en koude Omloop

Het is afwachten of de wielerkenners van de NOS de winnaar genoemd hebben. Die van vorig jaar kwam in geen enkele voorspelling voor. "Dat zou nu natuurlijk ook kunnen gebeuren", beaamt Lippens. "De Omloop is 60 kilometer korter dan Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Het kan best zo zijn dat renners die nog niet voldoende inhoud hebben voor een grote klassieker, in de Omloop wel mee kunnen doen."

Toch denken drie van de vijf kenners dat Greg Van Avermaet voor de derde keer de Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam gaat schrijven. "Hij won dit jaar al in de Ronde van Valencia en werd in de Ronde van Oman een keer tweede en een keer derde. Van Avermaet is in vorm."

Greg van Avermaet reed zich in vorm in Oman

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl