NOS NieuwsAangepast

OM eist levenslang tegen Willem Holleeder

Tegen Willem Holleeder is levenslang geëist. Volgens het Openbaar Ministerie is hij (mede-)opdrachtgever van vijf liquidaties in de periode 2003-2006. De rechtbank doet in juli uitspraak.

"De straf moet voorkomen dat de verdachte ooit nog in de gelegenheid komt om zijn praktijken voort te zetten", zei de officier van justitie. Het gaat om de moorden op Cor van Hout, Kees Houtman, Thomas van der Bijl, Willem Endstra en John Mieremet.

Bekijk hier de eis van het OM:

'De straf moet voorkomen dat verdachte zijn praktijken voort zal zetten'

Bij de liquidatie van Van Hout kwam ook botenhandelaar Robert ter Haak om het leven. Volgens het OM was Ter Haak "rampzalig genoeg op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats". Aan Ter Haaks dood is Holleeder medeplichtig, zei de officier.

Geen berouw

De 60-jarige Heineken-ontvoerder heeft volgens het OM geen enkel berouw getoond aan de slachtoffers en nabestaanden. Zelf spreekt hij alle beschuldigingen tegen. "Ik heb niemand maar dan ook helemaal niemand opdracht gegeven voor liquidaties", zei hij eerder in de rechtszaal. "Er is niemand die dat over mij kan zeggen."

Holleeders advocaten zeggen vijf dagen nodig te hebben voor hun pleidooi, dat donderdag begint.

'Moordcommando's'

Het OM stelt ook dat Holleeder samen met Dino Soerel en Stanley Hillis de top van een criminele organisatie was. Soerel is al eerder tot levenslang veroordeeld en Hillis werd in 2011 doodgeschoten. De organisatie zou gebruik hebben gemaakt van meerdere moordcommando's.

Het megaproces tegen de Amsterdammer begon in februari vorig jaar. Sindsdien zijn er 62 getuigen gehoord, verspreid over ruim vijftig zittingsdagen. Holleeders zussen Astrid en Sonja en zijn ex getuigden tegen hem.

Benieuwd naar de voorgeschiedenis, bekijk dan onze uitlegvideo:

Het Holleeder-proces: wie is wie?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl