NOS Nieuws

Nieuw brexit-amendement geeft EU-burger hoop: 'Rechten eindelijk gegarandeerd'

De Britse regering heeft woensdagavond een amendement aangenomen waarmee de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië worden beschermd na de brexit. Zelfs in het geval van een no-deal-brexit heeft het parlement beloofd dat die status hetzelfde blijft. De Nederlandse Nicole Wevers (47), die al jaren in Londen woont, is erg opgelucht.

Als lid van de beweging 'The 3 Million' komt Wevers op voor de rechten van de ruim drie miljoen EU-burgers in Groot-Brittannië. De lobbygroep werd vlak na het brexit-referendum in 2016 opgericht en is uitgegroeid tot de grootste belangenorganisatie voor EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. "Tot voor kort zat er maar weinig vooruitgang in. We zaten te wachten op wie dit als eerste zou bespreken: Groot-Brittannië of de EU. Dankzij dit amendement worden onze rechten eindelijk gegarandeerd."

Premier May had al in een eerder stadium mondeling toegezegd dat ze ook in het no-deal-scenario de rechten van EU-burgers zou garanderen, maar door dit amendement is dat nu ook in het parlement officieel bekrachtigd.

Het plan is nog niet helemaal rond. De Europese Raad moet nog instemmen. "Wij hebben vanochtend meteen een brief naar premier Rutte gestuurd. Hierin vragen wij hem in te stemmen met dit voorstel." Ook heeft The 3 Million brieven met dezelfde boodschap naar onder andere president Macron en bondskanselier Merkel verzonden.

Wevers verwacht niet dat dit veel problemen zal opleveren. "Er is tussen de EU en Groot-Brittannië veel geruzie over de deal en de Noord-Ierse grens. Maar over de rechten van Europese burgers is iedereen het wel eens. Zij woonden hier al voor de brexit en hebben hier niet voor gekozen."

Met nog maar 30 dagen tot de brexit-deadline en geen concrete afspraken tussen de EU en Groot-Brittannië, vreesde Wevers even dat het niet op tijd rond zou komen. "Niemand had verwacht dat het zo lang zou duren."

Bittere dag voor initiatiefnemer Costa

Voor de initiatiefnemer van het amendement, Alberto Costa, heeft de overwinning een bittere nasmaak. Als Schot van Italiaanse komaf maakt hij zich al langer sterk voor The 3 Million-groep. Maar Downing Street maakte gisteren, vlak voor de stemming over het amendement, bekend dat hij niet langer parlementaire secretaris van minister voor Schotland David Mundell is.

Het is namelijk niet gebruikelijk om als regeringslid een amendement in te dienen. Ondanks dat de regering uiteindelijk achter het voorstel stond, heeft dit hem zijn baan gekost. Volgens een woordvoerder van premier May is hij zelf opgestapt, verschillende Britse media melden dat hij daartoe gedwongen zou zijn.

Wevers betreurt dat. "Wij hebben samen met hem aan het amendement gewerkt en het is erg dat hij hierdoor zijn baan is kwijtgeraakt. Voor hem is het een principekwestie, dat heeft hij gisteren bewezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl