Nadia Moussaid ANP

Tv-presentator en journalist Nadia Moussaid voert dit jaar de Kleurrijke Top 100 aan in de categorie media. Volgens de jury is zij een rolmodel en staat zij voor een nieuwe generatie van gekleurde vrouwen in de media. "Zij is de personificatie van talent, vrouwelijk leiderschap, intellect en verbinding. Al die jaren dat Nadia in de media werkt, maakt zij zich hard voor diversiteit, feminisme en gelijkwaardigheid."

Moussaid (34) werkte voor de VPRO en AT5, presenteerde bij de NTR de talkshow De Nieuwe Maan en was een van de nieuwe gezichten bij Brandpunt+. Vorig jaar zomer had ze haar doorbraak toen ze vijf weken lang op NPO 1 de zwangere Eva Jinek verving met de talkshow Laat op 1. Ze was ook verbonden aan het NOS/NTR-programma Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Moussaid kreeg de prijs uit handen van Raja Felgata.

Nadia Moussaid: 'Inspiratie en rolmodellen zijn belangrijk'

Tegenwoordig werkt Moussaid, die sociale en culturele antropologie heeft gestudeerd, voor Bureau Buitenland van de VPRO op NPO Radio 1.

Inspireren

De prijs die bij de Kleurrijke Top 100 hoort, wordt vanavond in Rotterdam uitgereikt. Moussaid noemt de toekenning een grote eer. "Ik hoop dat ik hiermee anderen kan inspireren die hun dromen willen najagen, door te laten zien dat je moet blijven knokken. Door wat ik maak en door de programma's die ik presenteer wil ik laten zien dat je niet moet opgeven en dóór moet knallen."

Een kanttekening van de prijswinnaar: "We zijn er nog lang niet qua diversiteit, als het gaat om kleur en vrouwen in de media. Er is nog veel te doen. Het gezicht van een show zijn is niet alles. Er moet nog veel meer veranderen."

Prominente uitzendplekken

Woordvoerder Thijs van Soest van de NPO erkent dat, maar zegt dat er al flinke stappen zijn gezet. "Diversiteit is een belangrijke toets in de beoordeling van programmavoorstellen en voortdurend onderwerp van gesprek in de contacten met de omroepen. In onze jeugd- en jongerenprogrammering komt diversiteit al sterk tot uitdrukking. In de avondprogrammering hebben we met Eva Jinek, Mariëlle Tweebeeke, Annechien Steenhuizen, Saïda Maggé, Nadia Moussaid, Sinan Can, Simone Weimans en Margriet van der Linden een aantal sterke tv-presentatoren op prominente uitzendplekken".

Ook bij de radio zijn veranderingen aan te wijzen, zegt Van Soest. "In 2015 waren er maar twee vrouwelijke dj's op NPO Radio 2. Nu zijn dat er zeven en die groei zie je ook terug bij de andere publieke radiozenders. Maar we zijn er inderdaad nog niet."

STER reclame