De Israëlische premier Benjamin Netanyahu Reuters

Het Israëlische Openbaar Ministerie wil premier Netanyahu gaan aanklagen voor corruptie. Maandenlang heeft procureur-generaal Mendelblit tientallen dozen met bewijsstukken tegen de premier en andere verdachten bestudeerd. Nu gelooft hij dat er genoeg bewijs is om Netanyahu aan te klagen voor fraude, omkoping en vertrouwensbreuk in drie verschillende zaken.

De volgende fase van het wettelijke proces is dat er verhoren zullen zijn met Netanyahu en zijn advocaten, en met de andere verdachten. Dat zal waarschijnlijk een aantal maanden duren. Daarna zal Mendelblit bekendmaken of echt vervolging wordt ingesteld.

Netanyahu en zijn advocaten hebben er de afgelopen maanden alles aan gedaan om het besluit van Mendelblit over de landelijke verkiezingen van 9 april te tillen. Hij ontkent alle corruptiebeschuldigingen en zegt dat hij nu onterecht benadeeld wordt in de verkiezingen. Maar Mendelblit beweert dat zijn beslissing niet of nauwelijks invloed heeft op de verkiezingen, omdat nog niets definitief is.

Volgens de Israëlische journalist Anshel Pfeffer, die een biografie over Netanyahu schreef, peinst de premier er niet over om zich terug te trekken uit de verkiezingen. "Hij zal zeker niet opstappen of een time-out nemen vanwege zijn juridische problemen. Hij heeft duidelijk gemaakt dat Mendelblit en de andere advocaten dit niet gaan beslissen; de mensen gaan beslissen."

Netanyahu zal zeker niet opstappen of een time-out nemen.

Journalist Anshel Pfeffer

Volgens Pfeffer wil Netanyahu de verkiezingen presenteren als een landelijk mandaat dat hij zal ontvangen om premier te blijven. "Hij wil hier een strijd van maken tussen de wettelijke macht, de media en links tegen de wil van de mensen." Sommige Israëliërs zullen dat zeker geloven, denkt Pfeffer. "Er is een gevoel bij rechts dat er een complot is tegen Netanyahu."

"Deze man heeft zo veel verkiezingen gewonnen", zegt de biograaf. "Links kon hem niet verslaan in het stemhokje, dus proberen ze dat op een andere manier te doen - dat gevoel bestaat. We weten nog niet hoe sterk het is, maar Netanyahu is populair en is nog steeds de prominentste politicus op rechts. Dus hij zal steun krijgen ondanks de aanklachten."

Sommige Netanyahu-aanhangers zullen misschien overstappen naar de nieuwe partij van Benny Gantz en Yair Lapid, 'Blauw en Wit', die het goed doet in de peilingen. Volgens de laatste peilingen krijgt hun partij zo'n 35 zetels bij de verkiezingen en de Likud-partij van Netanyahu 26 tot 32 zetels. Maar uiteindelijk gaat het erom wie een coalitie kan vormen. Ook dat wordt lastig voor Likud nu Mendelblit van plan is om Netanyahu aan te klagen, blijkt uit een peiling van The Times of Israel.

Premier voor een paar maanden

Als Netanyahu voor de vijfde keer premier wordt én officieel wordt aangeklaagd, dan wil dat nog niet direct zeggen dat hij moet terugtreden. De Israëlische wet zegt dat een premier moet vertrekken als hij is veroordeeld, maar zegt niets over wat er moet gebeuren als hij wordt aangeklaagd.

De vraag is alleen wel of zijn coalitiepartners en partijgenoten het zullen accepteren dat een premier zijn ambt behoudt, terwijl hij ook als verdachte verschijnt in de rechtbank. Het kan dus heel goed zijn dat, als Netanyahu weer wint, hij slechts voor een aantal maanden premier zal zijn.

STER reclame