Pakistani volgen de tv-toespraak van premier Khan
NOS Nieuws

Pakistan laat Indiase piloot vrij

Premier Imran Khan van Pakistan heeft gezegd dat zijn land een gevangengenomen Indiase piloot zal vrijlaten. Hij deed de toezegging in het parlement, dat bijeen was gekomen om de opgelopen spanning met India te bespreken.

Kahn noemde de vrijlating een vredesgebaar aan de regering van India. De premier deelde ook mee dat hij pogingen doet in contact te komen met zijn Indiase ambtgenoot Narendra Modi om tot deëscalatie te komen. Directe besprekingen zijn volgens Khan de aangewezen weg om het conflict tussen de twee landen op te lossen. Onbekend is hoe India op het aanbod gereageerd heeft.

Het toestel van de Indiase piloot werd gisteren neergehaald boven het Pakistaanse deel van Kashmir. India riep Pakistan meteen op de piloot heelhuids vrij te laten.

De al decennialang bestaande spanning tussen de kernmachten India en Pakistan liep dinsdag op toen de Indiase luchtmacht een bombardement uitvoerde op het door Pakistan bestuurde deel van Kashmir. India meldde dat een terroristisch trainingskamp was verwoest en dat daarbij veel doden zijn gevallen, terwijl Pakistan zegt dat de bommen werden afgegooid boven onbewoond gebied.

Terrorisme

Het bombardement kwam bijna twee weken na een zelfmoordaanslag in het door India bestuurde deel van Kashmir op 14 februari, waarbij 40 leden van de paramilitaire politie omkwamen. De aanslag werd opgeëist door Jaish-e-Mohammed, een terroristische organisatie die strijdt voor aansluiting van Kashmir als geheel bij Pakistan.

Pakistan wijst elke betrokkenheid bij die aanslag van de hand, maar India zegt informatie te hebben waaruit blijkt dat de terroristische organisatie die de aanslag opeiste vanuit Pakistan opereert, met medeweten van de autoriteiten. India heeft een dossier hierover overhandigd aan de Pakistaanse regering.

Dat wordt door Pakistan beschouwd als een poging van India om de spanning op diplomatieke manier te doen verminderen. Pakistan zal het dossier, waarover verder niets is bekendgemaakt, bestuderen.

Kashmir

Gisteren waren er luchtgevechten boven Kashmir, waarna Pakistan verklaarde twee Indiase gevechtstoestellen te hebben neergehaald. India zegt dat ook een Pakistaanse jager uit de lucht is geschoten.

Vandaag waren er opnieuw beschietingen over en weer, maar de intensiteit lijkt te zijn afgenomen. Er zijn geen meldingen van slachtoffers.

De regio Kashmir is een twistappel sinds 1947, het jaar van het ontstaan van de onafhankelijke staten India en Pakistan. De landen vochten sindsdien drie oorlogen uit, waarvan twee direct om Kashmir, dat deels door India, deels door Pakistan en deels door China wordt bestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl