NOS Nieuws

Topdrukte voor Beppie Kraft, de onbetwiste koningin van het carnaval

  • Martijn van der Zande

    verslaggever

  • Martijn van der Zande

    verslaggever

"Doen jullie allemaal mee, uit volle borst!" Op een houten podium in het restaurant van woonzorgcentrum St Charles in Heythuysen staat Beppie Kraft. Met een rood jasje aan, roodgelakte nagels en een klein blauw hoedje op haar hoofd. Het is een van de drie optredens van vandaag. Carnaval mag dan officieel zondag pas beginnen, voor carnavalsartiesten zijn het al maanden drukke tijden.

Zeker ook voor Kraft. In Limburg is zij de onbetwiste koningin van de carnavalsliedjes. Zodra het seizoen daar op 11 november begint (11-11), beginnen de optredens. "Dat begint met een keer in de week, soms twee keer en naarmate carnaval dichterbij komt wordt het drukker", zegt Kraft.

Afleiding nodig na overlijden man

Normaal gesproken treedt ze met carnaval zelf nooit op, maar dit jaar voor het eerst wel. "Mijn man vond het niet leuk als ik met carnaval op het podium stond, dus gingen we het samen gewoon lekker vieren. Nu hij overleden is, heb ik wat afleiding nodig en er kwamen zoveel aanvragen voor optredens binnen dat ik daar ja tegen heb gezegd".

Ze heeft wel een limiet gesteld, maximaal vier optredens per dag. Nog steeds flink wat als je bedenkt dat Kraft inmiddels 72 is. "Ik ben het wel, maar het voelt niet zo. Ik voel me, even denken, 42 of zo, hahaha."

Beppie in actie zien? Bekijk haar optreden tijdens de11devande11de 2018:

Tussen de optredens door wordt rustig aan gedaan en als het mogelijk is, gaat de zangeres even lekker naar huis. De optredens die Kraft doet verschillen nogal, soms voor tientallen ouderen, maar ook nog regelmatig voor duizenden mensen op een groot plein.

"Ik heb een dag met carnaval dat ik een aantal grote optredens heb, aan het einde van die dag hebben opgeteld misschien wel 60.000 mensen mij gezien, dat is toch fantastisch."

Rollators gaan mee in polonaise

Toch vindt de zangeres de kleinschalige optredens voor ouderen ook heel leuk en belangrijk. "Deze mensen hebben hun leven lang carnaval gevierd, maar ze kunnen vaak niet meer naar de pleinen komen. Ik vind het fijn als ik ze dan zie genieten en meezingen".

Dat lukt ook in Heythuysen. Op een gegeven moment wordt zelfs de polonaise ingezet. "Ik doe een polonaisenummer bij zo'n optreden en dan gaan zelfs de rollators mee, heel mooi."

Aan stoppen met optreden moet Kraft nog lang niet denken, "zolang de mensen blij zijn als ik word aangekondigd, vind ik het goed. En de gezondheid moet het uiteraard toelaten".

Een zomerstop last de zangeres wel in. Zodra carnaval voorbij is, gaat ze naar haar huis in Spanje. "Dan wil ik even geen carnavalsmuziek horen en als het dan weer begint te kriebelen, ga ik lekker terug naar Limburg".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl