NOS NieuwsAangepast

Energieleverancier die zich richtte op wanbetalers is failliet

Energieleverancier Robin is failliet verklaard. Het bedrijf heeft zo'n 30.000 klanten en richtte zich specifiek op mensen met betalingsproblemen, die vaak niet meer bij andere energieleveranciers terecht unnen.

Volgens eigenaar Ronald Ruskauff kwam het bedrijf in de problemen door te veel onbetaalde rekeningen van klanten. Hierdoor kon het bedrijf geen lening krijgen voor de inkoop van gas en elektra in dit winterseizoen. In de winter verbruiken consumenten veel meer gas dan in de zomer, terwijl ze dan evenveel betalen als in de zomer.

Niet afgesloten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zegt dat de klanten van Robin Energie de komende tijd gewoon gas en elektra blijven krijgen. Dat is wettelijk zo geregeld. De curator van Robin Energie bekijkt of een energieleverancier alle klanten wil overnemen. Als dat niet zo is, dan worden ze verdeeld over alle andere energieleveranciers.

Tijdens het zoeken van een nieuwe energieleverancier kunnen de klanten niet overstappen of opzeggen. Na 13 maart kunnen klanten weer zelf besluiten of ze bij hun nieuwe leverancier blijven of dat ze alsnog overstappen.

Wildgroei in bewindvoerdersmarkt

Robin Energie bestond sinds 2010 en zocht klanten via bewindvoerders van mensen die in de schuldhulpverlening zitten. Het bedrijf adverteerde met teksten als: "Je oude leverancier heeft je afgesloten. Geen stress. Wij zorgen ervoor dat je uiterlijk binnen 24-48 uur na aanmelden weer voorzien bent, zodat je weer licht hebt en weer kunt koken."

Volgens eigenaar Ruskauff had het bedrijf ook last van een "wildgroei in de bewindvoerdersmarkt". "Je gaat ervan uit dat bewindvoerders een zekere kwaliteit leveren bij het regelen van de financiële zaken van mensen in de schuldhulp, maar daar hebben we ons in vergist."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl