Vorig jaar 24.000 minder mensen in bijstand
Het aantal mensen dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering is vorig jaar sterk gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek daalde het aantal mensen dat zo'n uitkering ontvangt in 2018 met 24.000.
Tot 2017 steeg de bijstandsafhankelijkheid juist. "Pas sinds de afgelopen twee jaar zien we dat dit afneemt. Dat komt doordat de arbeidsmarkt stabiliseert", aldus CBS-onderzoeker Tanja Traag. Het aantal uitkeringen is het sterkst gedaald bij mensen tot 27 jaar.
"Er zijn weer meer kansen om aan het werk te komen, en aan het werk te blijven", verklaart Traag de daling. In totaal zijn er nu nog 433.000 bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd.
Wat volgens het CBS opvalt, is dat het aantal bijstandsontvangers met een niet-westerse migratieachtergrond flink gedaald is. In 2018 met ruim 10.000, dat is de eerste daling in tien jaar tijd. Bij mensen met een Nederlandse of westerse achtergrond daalt het aantal al voor het derde jaar op rij.
Verder meldt het CBS dat 45-plussers minder lijken te profiteren van de gunstige arbeidsmarkt dan de jongere leeftijdsgroepen, waardoor zij langer op bijstand zijn aangewezen.
Ook zou bij deze groep de jaarlijkse verhoging van de AOW-leeftijd meespelen. In 2018 is de AOW-leeftijd met drie maanden verhoogd tot precies 66 jaar.