Matthijs de Ligt viert zijn goal

Ajax dooft het seizoen van Feyenoord na 3-0 bekerzege

Voor Feyenoord is het over en sluiten dit seizoen. De Rotterdammers gingen in de halve finale van de KNVB-beker met 3-0 onderuit tegen Ajax en zullen na drie seizoenen met een hoofdprijs (landstitel of bekerwinst) dit jaar niets kunnen toevoegen aan de prijzenkast.

Ajax staat in de bekerfinale, heeft koploper PSV in het vizier in de eredivisie en de ploeg wacht nog een Champions League-confrontatie met Real Madrid.

Precies een maand geleden won Feyenoord in de competitie met 6-2 en ook nu was het aanvankelijk de betere ploeg. In de beginfase van de Klassieker hadden de Rotterdammers met 2-0 voor moeten staan. Robin van Persie, die afgelopen zondag tegen PSV nog rust kreeg, stuurde Sam Larsson schitterend weg. De Zweed knalde, alleen voor keeper André Onana, op de paal.

Uit de daaropvolgende aanval verscheen Van Persie zelf in kansrijke positie, maar zijn schot werd knap geblokt door Matthijs de Ligt, die zijn 100ste wedstrijd speelde voor Ajax. De basisplaats voor Van Persie betekende dat Nicolai Jørgensen op de bank begon.

De teleurstelling bij Feyenoorder Sam Larsson is groot na de 0-3

Felle strijd

De eerste kans voor Ajax was in de 19de minuut. Donny van de Beek zag zijn inzet op miraculeuze wijze naast het Feyenoord-doel caramboleren. Ajax speelde met de zogeheten 'Europese' opstelling, dus met Lasse Schöne als controleur op het middenveld en Dusan Tadic in de spits. Daarna ontspon zich een intens gevecht waarin beide ploegen elkaar bestreden om elke centimeter. Tot grote kansen leidde het echter niet.

Toch was Ajax vlak voor rust ineens dicht bij een doelpunt. Hakim Ziyech schoot van net buiten het strafschopgebied, de bal kreeg een curve door een Feyenoord-been en zeilde via de binnenkant van de paal uit het doel. De Ajax-treffer kwam er nog wel voor rust. Uit een onterecht gegeven corner kopte De Ligt steenhard binnen.

Dreun

Die dreun liet zijn sporen na bij de Rotterdammers. Snel in de tweede helft sloeg Ajax opnieuw toe. Nicolás Tagliafico kreeg de bal voor zijn voeten na weer een hoekschop en hij schoot binnen.

De thuisploeg gaf nog niet op en kreeg na een uur een enorme kans, die door Jens Toornstra werd verprutst. Vijf minuten later gooide Donny van de Beek het duel vervolgens op slot door een schitterende aanval, waarin vooral Hakim Ziyech zich liet gelden, eenvoudig af te ronden. Feyenoord viel vervolgens nog wel aan, maar zonder geloof.