D66-senator Henriëtte Prast
NOS NieuwsAangepast

D66-senator Prast stapt op om dierenwelzijnstandpunt partij

D66-senator Henriëtte Prast geeft haar zetel in de Eerste Kamer per direct op. Ze zegt ook haar lidmaatschap van de partij op. Ze is het oneens met de koers ten opzichte van dierenwelzijn.

D66 bevestigt het besluit van het 63-jarige Eerste Kamerlid. Prast zou binnenkort sowieso vertrekken. In mei zijn de Eerste Kamerverkiezingen en zij is geen kandidaat.

Aanleiding voor de beslissing was een stemming in december over een motie om het verbod op de plezierjacht uit te breiden met de jacht op hazen, konijnen, wilde eenden, fazanten en houtduiven. Prast was de enige D66'er die voor stemde.

Bij haar aantreden als Eerste Kamerlid in 2015 maakte de hoogleraar financiële planning in Tilburg al duidelijk dat ze bij stemmingen over dierenwelzijn haar eigen afweging wilde maken. Ze had gehoopt haar fractie van binnenuit tot andere inzichten te brengen.

Fractieleider Engels zegt het besluit van Prast te respecteren. Hij bedankt haar voor haar inzet. Prast wordt in de senaat opgevolgd door de 64-jarige Marion Gout-van Sinderen. Zij is al D66-gemeenteraadslid in Wassenaar. Gout is ook directeur van een maatschap van medisch specialisten. Na de Eerste Kamerverkiezingen van mei komt ze niet terug: Gout staat niet op de nieuwe kandidatenlijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl