Drugsafval in het Brabantse Best
NOS NieuwsAangepast

Onwetende grondeigenaren hoeven opruimen drugsafval niet te betalen

Gemeenten mogen de rekening voor het opruimen van drugsafval niet neerleggen bij een grondeigenaar als die niet van het afval afwist. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak over drugsafval in Nuenen. De uitspraak geldt ook voor vergelijkbare gevallen.

In een weiland in de Brabantse plaats werd twee keer gevaarlijk drugsafval gevonden. De gemeente ruimde dat snel op en stuurde de rekening van 26.000 euro naar de grondeigenaren.

Dat had niet gemoeten, zegt de Raad van State. De eigenaren konden niet weten dat er drugsafval was gedumpt en zijn dus onschuldig. "De zorgplicht gaat niet zo ver dat de eigenaar van een perceel al in overtreding is zodra, zoals hier, een onbekende derde een milieudelict begaat op dat perceel zonder dat de eigenaar daarvan op de hoogte is", schrijft de Raad.

'In het algemene belang'

De grondeigenaren waren eerder naar de rechter gestapt en kregen daar gelijk. De gemeente ging in hoger beroep, maar is bij de Raad van State opnieuw in het ongelijk gesteld.

De burgemeester van Nuenen zei vorig jaar dat hij niet twijfelt aan de onschuld van de grondeigenaren. Hij wilde dat de Raad van State zich hier "in het algemene belang" over zou uitspreken.

De zaak betekent volgens de Raad van State niet dat gemeenten altijd de opruimkosten voor drugsdumpingen moeten betalen. Maar onder welke omstandigheden landeigenaren de rekening krijgen, kon een woordvoerder niet zeggen omdat elke situatie anders is.

'2,5 jaar in onzekerheid'

De eigenaren van het weiland in Nuenen laten via hun advocaat weten blij te zijn dat er een einde is gekomen aan de zaak. Wel zijn ze boos op de gemeente. "Die heeft ons 2,5 jaar in onzekerheid laten zitten. Ze hebben een keiharde juridische procedure tegen ons gevoerd terwijl ze ook wel wisten dat wij er niets mee te maken hadden."

Burgemeester Houben van Nuenen noemt de zaak een dilemma, een keuze uit twee kwaden. "Betaalt de samenleving of een individuele grondeigenaar de kosten van het opruimen van drugsafval? Hoewel het om een Nuenense zaak gaat, heeft deze uitspraak consequenties voor vergelijkbare zaken in het hele land. Dat was ook de reden dat wij hebben gezegd graag een uitspraak te willen door de hoogste rechter. We zijn blij dat daar nu duidelijkheid over is."

Voorlopige regeling

Er wordt al jarenlang gediscussieerd over wie het opruimen van drugsafval moet betalen. Tot eind 2017 konden grondeigenaren nog aanspraak maken op een subsidieregeling van het Rijk, maar daarna moesten ze zelf de rekening betalen. Zeker vier provincies hebben inmiddels zelf een voorlopige regeling getroffen om grondeigenaren tegemoet te komen.

Jaarlijks wordt er in Nederland een paar honderd keer drugsafval gedumpt. Meestal gaat het om vaten met daarin de chemicaliën die overblijven na de productie van drugs.

NOS op 3 dook vorig jaar in de wereld van het drugsafval:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl