Het kleintje woog na de geboorte maar 268 gram, en is daarmee de kleinste jongen ter wereld die het ziekenhuis gezond heeft verlaten. AFP
NOS Nieuws Buitenland

'Kleinste pasgeboren baby ter wereld', van 268 gram, is nu helemaal gezond

In Tokio is vijf maanden geleden een baby met het gewicht van een grote ui geboren. Het jongetje woog bij de geboorte maar 268 gram, en is daarmee de kleinste pasgeboren jongen ter wereld, die het ziekenhuis gezond heeft verlaten. Nu, vijf maanden later, is de jongen flink gegroeid en is hij gezond.

De baby was zo klein dat hij na de geboorte in een hand van een volwassene paste. Hij werd na 24 weken zwangerschap geboren. Maar het kindje heeft de afgelopen maanden een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels weegt hij 3,238 kilo en eet hij goed, volgens het Keio University Hospital, waar hij voor het eerst het levenslicht zag.

De vijf maanden oude baby Keio Universiteit Ziekenhuis

Het ziekenhuis is ervan overtuigd dat er nog nooit eerder zo'n kleine jongen is geboren. Het record was sinds 2009 van een pasgeboren jongen in Duitsland die maar 274 gram woog, blijkt uit gegevens van de Universiteit van Iowa. Het kleinste pasgeboren meisje ter wereld zag ook in Duitsland voor het eerst het levenslicht. Ze woog na haar geboorte in 2015 maar 252 gram.

De overlevingskans voor klein geboren jongens is substantieel lager vergeleken met die van meisjes. Experts zijn er nog niet over uit waardoor dat komt, maar vermoeden dat het tragere verloop van de ontwikkeling van de longen van jongens een oorzaak zou kunnen zijn.

STER reclame