Het pand van de US Cyber Command in de staat Maryland
NOS Nieuws

'Leger VS hield internettoegang Russische trollen tegen'

Het Amerikaanse leger heeft de internettoegang van een Russische 'trollenfabriek' tijdelijk verstoord rond de tussentijdse verkiezingen voor het Congres in november vorig jaar. The Washington Post schrijft dat de aanval van de cyberafdeling van het Amerikaanse leger was gericht tegen de beruchte trollenfabriek 'Internet Research Agency' in Sint-Petersburg.

Medewerkers van die trollenfabriek deden zich tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 voor als Amerikanen en verspreidden toen nepnieuws, met als doel de verkiezingen te beïnvloeden.

"Simpel gezegd haalden ze het IRA offline", zegt een bron van de krant. "Ze haalde 'm neer." Het IRA wordt gelinkt aan het Kremlin.

Bescherming

De cyberafdeling van het leger zegt niet te willen reageren op de berichtgeving van The Washington Post. In algemene zin stelt een woordvoerder tegenover persbureau Reuters dat het leger "doorgaat met het beschermen van de verkiezingen en democratische instituten".

Het gebeurt zelden dat interventieacties van het Amerikaanse cyberleger naar buiten worden gebracht. Meestal zijn die operaties topgeheim.

Speciaal aanklager Robert Mueller, die de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt, klaagde het Internet Research Agency samen met (oud-)personeelsleden vorig jaar februari al aan. Mueller verdenkt het IRA van onder meer fraude en inmenging in de verkiezingen en het politieke proces.

Volgens de aanklagers wordt het IRA gecontroleerd door de Russische zakenman Jevgeni Prigozjin, een man die volgens de autoriteiten nauwe banden heeft met het Russische leger en de politieke elite. Prigozjin wordt wel spottend "Poetin's kok" genoemd, omdat zijn cateringbedrijf werkzaam was voor president Poetin.

Prigozjin zelf ontkent in alle toonaarden. Op sociale media zegt hij volgens The Washington Post dat hij "niet kan reageren" omdat hij "er geen relatie mee heeft".

Nieuwsuur sprak eerder met journaliste Lyudmila Savchuk. Zij ging undercover bij een 'trollenfabriek' in Rusland:

Lyudmila Savchuk ging undercover bij een 'trollenfabriek'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl