NOS Nieuws

Rumoer in Brussel om sponsoring EU-voorzitter Roemenië door Coca-Cola

In Brussel is ophef ontstaan over het feit dat Coca-Cola EU-voorzitter Roemenië sponsort, net op het moment dat de EU praat over nieuwe voedselrichtlijnen en mogelijke suikerheffingen voor frisdrankenfabrikanten.

De SP heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie. De partij wil weten hoeveel invloed een sponsor kan uitoefenen op het beleid en of daar heldere regels over zijn.

De EU-correspondent van de Duitse zender ZDF plaatste foto's op Twitter van de ruimte waar de EU-buitenlandministers elkaar ontmoeten.

Dat Coca-Cola en andere grote bedrijven de EU-voorzitter sponsoren is niet nieuw. Landen die de Europese Unie voorzitten (dat rouleert per halfjaar) zoeken vaker partners om hun voorzitterschap te bekostigen. Roemenië, nu voorzitter van de Raad, krijgt behalve steun van Coca-Cola ook geld van Renault en Mercedes.

Actiegroep Foodwatch zwengelde de discussie aan over de sponsoring door Coca Cola. "De politiek die rechtstreeks en ongegeneerd wordt gesponsord door dergelijke voedselreuzen, is te absurd voor woorden."

Foodwatch is een petitie begonnen om de samenwerking tussen Roemenië en Coca-Cola per direcht te beëindigen. Ook roepen de actiegroep voorzitter Tusk van de Europese Raad op om voor toekomstige voorzitterschappen een sponsorbeleid in te stellen met duidelijke regels. Er worden door de politiek onderwerpen besproken waarbij Coca-Cola een duidelijk belang heeft, aldus Foodwatch.

Voorzitter Nederland

Nederland ontving tijdens zijn voorzitterschap in 2016 ook sponsorgeld. Ziggo, AkzoNobel, Philips en Heineken NL waren toen de bedrijven die in de buidel tastten.

Destijds moesten sponsorvoorstellen minimaal 5000 euro opleveren. Er werden extra kosten mee betaald die Nederland maakte. Het geld werd onder meer uitgegeven aan conferenties en hotelovernachtingen voor delegaties uit het buitenland.

In 2004 heeft Nederland ook geprobeerd om sponsorgeld binnen te halen, maar toen was er geen enkele belangstelling van het bedrijfsleven. Alle kosten moesten gewoon door de overheid worden betaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl