Kirsten Wild in de kampioenstrui
NOS Sport

Kan Wild het ook op de WK in Polen? 'Je krijgt het niet op bestelling'

De wereldkampioenschappen baanwielrennen van 2018 in Apeldoorn waren de beste ooit voor Nederland. Vijf dagen lang stond de Omnisport-hal in het teken van een heus Oranje-feest, mede mogelijk gemaakt door Kirsten Wild met drie wereldtitels en één zilveren plak.

Wordt het vanaf woensdag net zo goed in het Poolse Pruszków? "Ik voel me oké. Ik ben er klaar voor", stelt Wild de fans alvast gerust. "Maar de uitslag weet je niet van tevoren."

Vertrouwen heeft ze. "Ik heb er heel hard voor getraind. Dat heb ik vorig jaar ook gedaan en toen was het fantastisch. Dat goede gevoel dat ik vorig jaar had, kan er weer zijn. Maar je krijgt het niet op bestelling."

Kan Wild ook samen met Veldt excelleren in Polen?

Het programma is hetzelfde als in 2018. "Ik begin woensdag met de scratch. En dan rijd ik vrijdag, zaterdag en zondag achtereenvolgens het omnium, de koppelkoers en de puntenkoers", somt Wild op.

Wat nieuw is: Wild heeft een nieuwe coach. Peter Schep stapte over naar de wegploeg van Education First, van onder anderen Sebastian Langeveld. Zijn vervanger als coach van de duursporters heet Tim Veldt.

Veldt maakte zijn debuut bij een wereldbekerwedstrijd in Hongkong in januari. "Dat ging eigenlijk heel goed. Het gaf me vertrouwen in deze rol. Ik probeer Kirsten zo goed mogelijk te begeleiden. We moeten leren hoe we met elkaar om moeten gaan. Iets korter schakelen. Hongkong was een positieve ervaring daarin. Het vertrouwen zal moeten ontstaan, maar voor mij voelt het goed."

Klik

Wild ziet al overeenkomsten met de voorganger van Veldt. "Ik ken Tim al wat langer, dat scheelt. Tim heeft goed overlegd met Peter. Volgens mij zitten ze op één lijn. Er is zeker wel een klik. Ik geloof dat we elkaar wel snappen langs de baan. Dat is wel belangrijk als je ongeveer een halve seconde per rondje hebt om je tactiek te bespreken."

2018: vijf keer goud bij WK baanwielrennen

Veldt, die naast Wild ook Jan-Willem van Schip, Roy Eefting, Yoeri Havik en Amy Pieters begeleidt, maakt zich geen illusies; een evenaring van de opbrengst van 2018 is heel erg lastig. "Kirsten weet ook wel dat het een unieke prestatie was vorig jaar."

"Fysiek komt ze in de buurt, maar we zitten ook een jaar voor de Spelen. De ervaring leert dat het niveau van de concurrentie dan ook weer aantrekt. Maar de ambitie om weer voor de titel te strijden op elk nummer waarop ze start, is er nog steeds bij haar."

Teamsprinters in Sportjournaal

Naast Wild komen woensdag ook de teamsprinters in actie. Bij de mannen is Nederland de titelverdediger, een status die hen ook de eretitel Sportploeg van het Jaar opleverde. Meer over de baansprinters dinsdagavond in het Sportjournaal van 18.45 uur.

Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen, twee van de drie Nederlandse teamsprinters

WK-onderdelen met Nederlanders

Woensdag, vanaf 18.00 uur teamsprint (m) Nederland
teamsprint (v) Nederland
scratch (v) Kirsten Wild
Donderdag, vanaf 14.30 uur sprint kwalificaties (v) Laurine van Riessen, Hetty van de Wouw
keirin (m) Matthijs Büchli, Theo Bos
scratch (m) Roy Eefting
Vrijdag, vanaf 15.00 uur omnium (v) Kirsten Wild
kilometer (m) Sam Ligtlee, Theo Bos
sprint finales (v) (Laurine van Riessen, Hetty van de Wouw)
puntenkoers (m) Jan-Willem van Schip
Zaterdag, vanaf 12.00 uur 500 meter (v) Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw
sprint kwalificaties (m) Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen
omnium (m) Jan-Willem van Schip
koppelkoers (v) Kirsten Wild en Amy Pieters
Zondag, vanaf 12.00 uur sprint finales (m) (Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen)
keirin (v) Laurine van Riessen, Shanne Braspennincx
puntenkoers (v) Kirsten Wild
koppelkoers (m) Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl