Roeland Schaftenaar, goed voor twaalf punten tegen Polen

Basketballers sluiten WK-kwalificatie af met zesde nederlaag op rij

De Nederlandse basketballers hebben hun laatste WK-kwalificatiewedstrijd verloren. De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren, al kansloos voor plaatsing voor het WK, boog in Gdansk met 76-85 voor Polen, dat later dit jaar wel naar het eindtoernooi in China gaat.

De Polen waren in grote delen van de wedstrijd beter. Alleen als ze de teugels enigszins lieten vieren, kon Oranje iets terugdoen. Zo werd een nadelige marge van zestien punten teruggebracht tot een 46-36 achterstand bij rust.

Na rust liep het verschil weer snel op (59-40). Oranje liet zich echter niet naar de slachtbank leiden, knabbelde steeds iets van de achterstand af, maar winst zat er nooit in. Bij Nederland waren Shane Hammink en Roeland Schaftenaar de topschutters met ieder twaalf punten.

Het was voor de basketballers, die drie van de twaalf groepswedstrijden wonnen, de zesde opeenvolgende nederlaag. In november begint de kwalificatie voor het EK van 2020.