Max Verstappen in Barcelona AFP

De gebeurtenissen in de Formule 1 zijn dit seizoen bij de NOS niet alleen te volgen op televisie, radio en internet, maar ook via een podcast. Elke maandag na een grand prix blikken oud-coureur Jan Lammers en verslaggever Louis Dekker terug op de race. De podcast wordt gepresenteerd door NOS-presentator en Formule 1-liefhebber Amber Brantsen.

De eerste race van het seizoen is weliswaar pas op 17 maart in Australië, maar de eerste podcast is er al. Daarin wordt teruggeblikt op de eerste van twee testweken in Barcelona. Afgelopen week hebben de coureurs vier dagen lang rondes gereden op het Circuit de Catalunya om de monteurs van zoveel mogelijk data over de nieuwe auto te voorzien.

'Zand in de ogen'

Zo veel informatie als de teams krijgen, zo lastig is het voor journalisten en autoliefhebbers om de resultaten te interpreteren. "Er wordt iedereen zand in de ogen gestrooid", zegt Dekker, die de coureurs en de bolides van dichtbij heeft gezien. "Je probeert daarom de lichaamstaal te lezen, straalt iemand uit dat hij het voor elkaar heeft of niet?

Max Verstappen AFP

Bij Verstappen was de lichaamstaal weinig hoopgevend, vindt Dekker. "Hij zei weinig en straalde weinig uit. Ik had graag willen zien in zijn houding of hij een racewinnaar wordt of niet. De conclusie die ik er niet uit kon trekken was: ze hebben het bij Red Bull voor elkaar. Ik heb Vettel ook uit de auto zien komen en dat was een wereld van verschil."

Lammers is het met Dekker eens, maar plaatst een kanttekening. "Het enthousiasme spatte er niet vanaf, maar als journalisten de vragen stellen die je allang ziet aankomen, word je daar moe van. Misschien zat zijn hoofd vol met gedachten die hij wilde overbrengen aan zijn team."

De oud-Formule 1-coureur heeft hoge verwachtingen van Ferrari. "Het is eigenlijk een team met zes auto's", doelt Lammers op de drie teams die met Ferrari-motoren rondrijden. "Sauber was helemaal geen speler, maar nu is Alfa Romeo (de nieuwe naam van het team, red.) met Kimi Räikkönen een heel serieus team geworden. Ferrari, Alfa Romeo en Haas zijn veel meer een eenheid dan Mercedes en Racing Point", doelt Lammers op de twee teams met een Mercedes-krachtbron.

Het derde team dat met een Mercedes rijdt is buitengewoon beroerd aan het seizoen begonnen. Williams had de auto niet op tijd klaar en miste tweeënhalve testdag. Lammers: "Zij zitten helemaal in de hoek waar de klappen vallen."

Sebastian Vettel in de nieuwe Ferrari AFP

STER reclame