NOS SchaatsenAangepast

Koelizjnikov opnieuw wereldkampioen sprint, Nuis toch nog derde

Nuis met sterke 1.000 meter naar het podium, Koelizjnikov wereldkampioen

Schaatser Pavel Koelizjnikov heeft bij zijn derde deelname aan de WK sprint voor de derde keer de wereldtitel gegrepen. De Rus eindigde op de tweede 1.000 meter als tweede, maar zijn tijd was ruim voldoende om in het eindklassement het goud te grijpen, net als in 2015 en 2016.

Koelizjnikov stelde twee weken geleden teleur op de WK afstanden. Op de 500 meter eindigde hij als zevende en door een black-out op de 1.000 meter werd hij op dat nummer slechts zesde. In Thialf sloeg hij toe op de tweede 500 meter, waar hij het baanrecord van Michel Mulder evenaarde.

Pavel Koelizjnikov, wereldkampioen sprint

Het zilver ging naar Tatsuya Shinhama, de Japanner die dit jaar doorbrak in het wereldbekercircuit op de 500 meter. Kjeld Nuis veroverde het brons.

Nuis schudt Lorentzen van zich af

Nuis moest op de 1.000 meter 43 honderdsten goedmaken op de Noor Håvard Lorentzen om op het podium te eindigen. Nuis, olympisch kampioen op de kilometer, legde de lat hoog met 1.07,80, sneller dan zijn winnende tijd van zaterdag.

Lorentzen verloor bij de opening al twee tienden op Nuis en op de streep was het verschil tussen beide mannen opgelopen tot meer dan een seconde in het voordeel van de Nederlander, die de kilometer opnieuw won.

Kai Verbij kon de wereldtitel zaterdagmiddag vergeten na een slechte wissel op de eerste 1.000 meter. Hij revancheerde zich zondag met twee goede afstanden en eindigde op plaats vijf.

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.000 meter en de stand in het algemeen klassement:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl