NOS SchaatsenAangepast

Kodaira grijpt tweede wereldtitel sprint voor verrassende landgenote Takagi

Kodaira pakt tweede wereldtitel voor Takagi en Bowe

Schaatsster Nao Kodaira is voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioene sprint geworden. Kodaira ging voor de afsluitende 1.000 meter al aan de leiding in het klassement en pakte net als in 2017 de wereldtitel.

Haar landgenote Miho Takagi eindigde als tweede. De regerend wereldkampioene allround reed een verrassend sterk sprinttoernooi in Thialf en won de tweede 1.000 meter. Ze kwam echter tekort om Kodaira in het eindklassement te passeren.

Kodaira was erg opgetogen met haar zege. "Het was mijn droom om in Thialf kampioen te worden. Op de 500 meter heb ik het gewonnen. De 1.000 meter ging wat moeilijker, maar als ik daar niet slecht rijd, kan ik kampioen worden."

Kodeira: 'Was mijn droom om in Thialf kampioen te worden'

Brittany Bowe stond voor de afsluitende kilometer derde in het klassement. De Amerikaanse is wereldkampioene en een echte specialiste op de 1.000 meter. Ze moest 1,35 seconden goedmaken op Kodaira om de wereldtitel te grijpen.

Bowe noteerde in de voorlaatste rit 1.46,64 en was daarmee iets sneller dan zaterdag, maar ze oogde niet helemaal tevreden. Bowe's tijd was bij lange na niet voldoende om Kodaira van de titel te houden, ze won maar drie tienden op de Japanse en eindigde als derde in het algemeen klassement.

De Neeling knap zesde

Met de zesde plaats in de eindklassering sloot Sanneke de Neeling het toernooi af als beste Nederlandse. Na een uitstekende eerste dag stond De Neeling achtste in het klassement. Zondag was ze op beide afstanden langzamer dan zaterdag, maar desondanks klom ze twee plaatsen in de rangschikking.

"Ik ben hartstikke blij", reageerde De Neeling na afloop. "Ik heb een hele goede tweede dag gereden en een zesde plaats is gewoon hartstikke mooi."

Jutta Leerdam werd tiende in het klassement. Letitia de Jong was op zondag sneller dan op zaterdag op zowel de 500 als de 1.000 meter, ze werd dertiende.

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.000 meter en de eindstand in het algemeen klassement:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl