Matteo Salvini eind januari in een tv-studio EPA

De Italiaanse partij Lega maakt een uitzonderlijk succesvolle tijd door. Het feest begon twee weken geleden met de regionale verkiezingen in de Abruzzen. Een centraal-zuidelijke regio waar de Lega de vorige keer, in 2014, niet eens meedeed, maar nu in een klap de grootste partij werd. En vanavond, als de stemmen op Sardinië zijn geteld, zal de Lega naar alle waarschijnlijkheid opnieuw feestvieren.

Het geeft maar eens aan hoe Salvini de Zuid-Italianen het separatistische verleden van de voormalige Lega Nord heeft doen vergeten. Hoewel dit bewegende beeld van hem bestaat waarin hij een kwetsend lied over de onwelriekende Napolitanen zingt:

Nu liggen de Abruzzen aan het noordkant van Zuid-Italië, maar ook in het diepe zuiden weet Salvini mensenmassa's op de been te krijgen. Zo was hij afgelopen week in Bari, waar hij duizenden mensen toesprak. "Die lachen en verlangen naar de toekomst", schreef hij erbij op Twitter.

De ooit zuiden-hatende Lega breekt door in de Mezzogiorno, zoals het zuiden van het land wel wordt genoemd.

Daarnaast wist Salvini een politieke kogel te ontwijken dankzij zijn coalitiegenoot de Vijfsterrenbeweging. Justitie wilde de Legaleider vervolgen voor het gijzelen van migranten op de kustwachtschip Diciotti. De Senaat zou hem daarvoor zijn politieke onschendbaarheid moeten afnemen.

Eerlijke en schone politiek zonder privileges voor politici was altijd een hoofdpunt voor de Vijfsterrenbeweging. Maar omdat de beweging zich geen kabinetscrisis kan veroorloven, liet ze de achterban online stemmen. Die koos tegen de principes en voor de politieke realiteit. Geen vervolging voor Salvini dus.

Nieuwe migratiecijfers helpen ook

Vorig jaar kwamen er veel minder migranten binnen dan de zes jaar daarvoor. Vooral uit Libië kelderde het aantal aankomsten. Dat is vooral te danken aan de vorige regering, die deals sloot met Libië om de migranten daar vast te houden.

Maar Salvini heeft het beleid doorgezet en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Sterker nog, dit jaar zijn er maar 262 mensen binnengekomen in Italië. Dat waren er vorig jaar ruim 5000.

De vicepremier zelf claimt dat het komt doordat er geen schepen van hulporganisaties meer voor de Libische kust varen. Daar is geen direct bewijs voor, maar het is goed mogelijk.

Hoe dan ook, het is opnieuw een groot succes voor Salvini. Net als de cijfers over het aantal toegekende asielaanvragen. Die zijn ook flink gedaald. Salvini zal claimen dat dat is voortgevloeid uit zijn migratie- en veiligheidswet.

Maar volgens critici veroorzaakt die juist meer onveiligheid op straat, omdat er niet meer mensen worden uitgezet. Het aantal illegalen is door dit beleid juist enorm gegroeid.

Goed humeur

Het lijkt de Italianen voorlopig niet veel te kunnen schelen. Die scharen zich massaal achter de Lega, terwijl coalitiegenoot Vijfsterrenbeweging met een vrije val bezig is. En als de Europese verkiezingen nu gehouden zouden worden, zou de partij van Salvini niet alleen de grootste van Italië worden, maar na de christendemocraten de grootste in het Europees Parlement.

Maar eerst dus dat feestje vanavond, als is gebleken dat de Lega ook de regionale verkiezingen op Sardinië heeft gewonnen - nog zo'n zuidelijke regio. Het ziet ernaar uit dat dat gaat gebeuren en dat zou dan het sluitstuk zijn van twee extreem goede weken voor Salvini en zijn Lega.

Hij is op dit moment de succesvolste politicus van Italië en eigenlijk wel van heel Europa. Salvini gaat in elk geval met een goed humeur de Europese verkiezingscampagne tegemoet.

STER reclame