Kaarsen bij de kerstmarkt in Berlijn, een jaar na de aanslag
NOS Nieuws

Terrorist kerstmarkt Berlijn had mogelijk handlanger, uitzetting onderzocht

Duitsland heeft een onderzoek aangekondigd naar een mogelijke handlanger van de aanslagpleger op de kerstmarkt in Berlijn in 2016. De Tunesiër Anis Amri reed met een vrachtwagen in op het publiek en doodde daarmee twaalf mensen. Hij wist te vluchten en werd later door de politie in Italië doodgeschoten.

Het Duitse weekblad Focus meldt dat Amri een handlanger had. Het zou gaan om een andere Tunesiër die hem hielp met vluchten. Volgens het blad zijn er camerabeelden waarop is vastgelegd hoe die een man neersloeg met een stok, zodat Amri weg kon komen. De gewonde man ligt nog altijd in coma.

De man die Amri zou hebben geholpen, Bilel Ben Ammar, was volgens Focus nota bene een agent van de geheime dienst van Marokko. Hij fungeerde mogelijk als dubbelspion. Ben Ammar zou op de dag van de aanslag nog hebben gebeld met Amri.

Amri reed met een vrachtwagen in op het publiek van de kerstmarkt op 20 december 2016

Focus meldt dat Ammar een maand na de aanslag Duitsland is uit gezet, iets waar normaal gesproken lange procedures aan voorafgaan. Politici willen weten hoe dit kan en vragen zich af of Duitsland met de uitzetting iets wilde verbergen.

"De vraag is: was hij een getuige, een medeplichtige of handlanger? Het is irritant dat er nog steeds zoveel onduidelijkheid is", zegt Konstantin von Notz van de Groenen. De onderzoekscommissie van de Bondsdag wil Ben Ammar snel als getuige oproepen.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat uitzettingen plaatsvinden volgens de regels en dat ze niet worden gebruikt om dingen toe te dekken. Ook zegt hij dat hij de video waar Focus over berichtte niet kent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl