Fusie Nuenen en Eindhoven gaat definitief niet door

De publieke tribune zat vol met Nuenenaren tijdens de stemming Omroep Brabant

Nuenen gaat definitief niet fuseren met de gemeente Eindhoven. Een meerderheid van de Provinciale Staten Noord-Brabant heeft gestemd voor het stoppen van het fusieproces. Een burgerinitiatief vanuit Nuenen overtuigde de SP uiteindelijk om tegen het eerdere partijstandpunt in te stemmen.

De provincie begon jaren geleden een onderzoek naar een fusie vanwege bestuurlijke problemen in Nuenen. In de gemeenteraad werden onder andere familieruzies uitgevochten. Volgens de provincie was de gemeente nauwelijks in staat om zelfstandig te blijven. Na een mislukte fusiepoging met Son en Breugel kwam Eindhoven in beeld.

Ollongren

Begin december werd het fusievoorstel al op de lange baan geschoven. In een ambtelijk advies aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken stond dat een gebrek aan bestuurskracht geen reden kan zijn om gemeenten met elkaar te laten fuseren.

PS Noord-Brabant
@PSBrabant
Provinciale Staten @PSBrabant hebben met 32 stemmen voor en 20 stemmen tegen het herindelingsadvies #Nuenen - Eindhoven verworpen. Herindeling is daarmee definitief van de baan.
4 weken geleden

Terwijl de provincie liet onderzoeken wat het advies betekende voor de fusie tussen Eindhoven en Nuenen, werd er in Nuenen een burgerinitiatief opgezet om de Provinciale Staten zo snel mogelijk over het onderwerp te laten stemmen. Het initiatief had succes en vandaag stond het op de agenda.

Het volk

In de vergadering benadrukte gedeputeerde Anne-Marie Spierings nog altijd achter het plan te staan. "Gedeputeerde Staten staan nog volmondig achter de fusie omdat wij denken dat dat het beste is voor de burgers van Nuenen", citeert Omroep Brabant haar. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar het advies aan de minister en er was volgens Spierings geen noodzaak om vandaag te stemmen.

In de Brabantse coalitie zit ook de SP en die was altijd voorstander van de fusie. Toch stemden ze vandaag tegen het plan, vanwege "het volk dat tegen de fusie is", aldus fractievoorzitter Maarten Everling. Andere partijen vinden dat een campagnestunt. Volgens hen was allang duidelijk dat Nuenenaren tegen de fusie zijn, maar is de SP van mening veranderd omdat er verkiezingen naderen.

Dit is een artikel van

STER Reclame