Wie moet Frenkie de Jong opvolgen bij Ajax? 'Pröpper is ook erg interessant'

time icon
ANP

75 miljoen euro. Mogelijk oplopend tot 86 miljoen euro. Dat is het bedrag dat Ajax ontvangt met de transfer van Frenkie de Jong naar FC Barcelona. Voor het Nederlandse voetbal, Ajax en natuurlijk De Jong zelf is de overgang prachtig.

Maar de transfer gaf trainer Erik ten Hag direct een dubbel gevoel. Natuurlijk was hij blij voor zijn pupil en het geld dat Ajax ervoor krijgt, maar hij gaat de middenvelder enorm missen. Ajax moet op zoek naar een vervanger voor misschien wel de duurste Nederlandse voetballer ooit. Wie zou dat kunnen zijn?

"De Jong één op één vervangen gaat lastig worden. Hij is zo'n unieke speler en Barcelona betaalt natuurlijk niet voor niets 75 miljoen voor hem", stelt NOS-commentator Arno Vermeulen. "Maar ik zou het intern proberen op te lossen."

Frenkie de Jong Pro Shots

"Ik zou Daley Blind naar het middenveld halen. Ik vind hem daar het beste. Dan hou je toch enigszins je balans op het middenveld. Maar als je dat doet verplaats je het probleem. Dan heb je een nieuwe centrale verdediger nodig. Daar zit Ajax niet heel ruim in. Maar ik denk dat ze Teun Koopmeiners bij AZ goed in de gaten moeten houden. Hij doet het heel goed daar in de verdediging en past bij Ajax."

Piet de Visser, internationaal scout bij Chelsea, zoekt het ook binnenshuis. "Ajax moet vooral proberen om Donny van de Beek te behouden. Hij moet een grotere rol krijgen en kan de positie van Frenkie absoluut invullen. Donny heeft diepte in zijn spel en inzicht. Een hele goede speler."

"En haal Dusan Tadic dan een linie naar achteren. De positie van aanvallende middenvelder is niet nieuw voor hem. Daar kan hij prima uit de voeten. Zet Lasse Schöne er vervolgens bij en je hebt een oplossing voor de korte termijn. Een type-Schöne heb je nog nodig, hoor. Hij is nog niet op."

Donny van de Beek en Frenkie de Jong ANP

Ajax wordt natuurlijk sinds jaar en dag geroemd om zijn jeugdopleiding die vele grote namen voortbracht. Loopt daar de natuurlijke opvolger van De Jong rond?

"Ik heb daar zeker spelers gezien die dat zouden kunnen", reageert voetbaljournalist Henk Spaan. "Een daarvan is Naci Ünüvar. Maar die moet nog 16 worden. Die is wel heel jong. Technisch is hij misschien nog wel beter dan Frenkie. Maar dat is denk ik te vroeg om De Jong direct te vervangen."

"Ryan Gravenberch misschien. Die gaat in ieder geval het eerste volgend jaar halen. Dat weet ik zeker. Hij is een heel groot talent. Die kan best nog wel op de positie van Frenkie spelen. Maar hij is nog te jong, 16 jaar, om een heel seizoen te spelen."

Ryan Gravenberch Pro Shots

De naam van Gravenberch staat ook op het lijstje van De Visser. "Ik voorspel hem een grote toekomst en ben een enorme fan van hem. Die zie ik wel snel doorbreken, al is hij nog jong. Misschien zou je hem afwisselend kunnen laten spelen met Carel Eiting."

Geld zat

Met de inkomsten van de transfer van De Jong, de Champions League en andere mogelijke uitgaande transfers heeft Ajax genoeg geld om te investeren.

Vermeulen: "Ajax heeft geld zat. Dat is het probleem niet. Ik denk dat Davy Pröpper van Brighton & Hove Albion wel interessant zou zijn. Qua niveau komt hij misschien nog wel het dichtst bij De Jong. Hij zou ook zo kunnen inpassen."

Carel Eiting in actie tijdens het oefenduel met Flamengo op 10 januari in Orlando Pro Shots

Spaan zoekt het wat dichter bij huis. "Calvin Stengs van AZ. Hij heeft veel mogelijkheden. Ik denk ook wel dat hij er meteen kan staan. Zeker als hij nu gewoon alles speelt. Ik zou Stengs wel kopen."

Is Ritsu Doan van FC Groningen ook een optie? "Die zeker niet. Hij is niet goed genoeg. Dat is gewoon een hype."

'Niet in het buitenland zoeken'

"In het buitenland zie ik het niet direct voor me. Uit de Premier League komt het niet. Die zijn gewoon te duur", vervolgt Spaan. "In Frankrijk hebben ze goede middenvelders. Maar ik weet niet of je naar Ajax wilt als je bij Olympique Lyonnais speelt."

Ook Vermeulen is niet heel enthousiast over de optie om in het buitenland te zoeken naar een vervanger. "De echte topverdedigers in Europa zijn voor Ajax niet te halen. Bij alles wat daaronder zit moet je ook maar afwachten of dat wat is. Het is ook niet zo dat elke jongen uit het buitenland er meteen staat."

"Maar Ajax kijkt zeker naar het buitenland. Ze hebben de laatste jaren een goed scoutingsnetwerk opgebouwd. Maar ik zou niet weten wie internationaal op Frenkie de Jong lijkt."

Calvin Stengs Pro Shots

De Visser zou graag zien dat Ajax het geld op een andere manier besteedt. "Ajax kan beter investeren in spelers op andere posities, want een tweede Frenkie koop je niet gemakkelijk. Straks halen ze wél een type-Frenkie en valt die jongen tegen... Dat staat de ontwikkeling van iemand als Gravenberch in de weg."

"Koop liever een topspits als blijkt dat Kasper Dolberg het nog niet helemaal waarmaakt. En kijk extern naar opvolgers van Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Nicolás Tagliafico."

STER Reclame