Een seismograaf bij het KNMI in De Bilt
NOS NieuwsAangepast

Fout bij KNMI-meting Groningse aardbevingen, Kamer wil opheldering

Het KNMI heeft een fout gemaakt met het afstellen van apparatuur voor het meten van de Groningse aardbevingen. De aardtrillingen worden gemeten met seismometers en zogenoemde versnellingsmeters die vooral de beving op de grond meten.

In augustus 2018 ontdekte het KNMI "inconsequenties" in de fabrieksinstellingen en in december zijn deze versnellingsmeters opnieuw afgesteld. Het KNMI heeft minister Wiebes pas kort geleden verteld over de niet goed afgestelde apparatuur. Het instituut biedt in een brief zijn excuus aan voor het niet doorgeven van de fout.

Klein

Het KNMI benadrukt dat het verwachte effect van de meetfout klein is, schrijft minister Wiebes van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. "Het KNMI geeft aan dat er geen sprake is geweest van onjuiste meldingen van opgetreden aardbevingen, niet in aantal, tijdstip, locatie of magnitude", zo staat in de brief.

Wiebes laat de consequenties nu in kaart brengen, want op basis van de KNMI-metingen wordt gekeken of huizen versterkt moeten worden of dat getroffen huiseigenaren recht hebben op een schadevergoeding. "Er mag geen enkele twijfel bestaan over de correctheid van de meetgegevens, ook niet als het gaat om kleine afwijkingen", zegt de minister.

Niet ok

In de Tweede Kamer is met verbazing gereageerd op de meetfout. Regeringspartij VVD benadrukt dat er geen twijfel mag bestaan over meetgegevens. "Dit is echt niet ok", stelt VVD-woordvoerder Yesilgoz. "Dit kunnen de mensen in Groningen echt niet gebruiken."

Oppositiepartij PvdA spreekt over een zeer ernstige zaak. "Nee! Niet weer. Komt er dan geen einde aan?", twittert PvdA-Kamerlid Nijboer. "Weer nieuwe onzekerheid over welke huizen in Groningen onveilig zijn." De PvdA en SP willen snel een spoeddebat met verantwoordelijk minister Wiebes.

Staatssecretaris Van Veldhoven noemt de fout "ontzettend vervelend". "Dit soort cijfers moeten betrouwbaar zijn. We balen ervan", zei ze in het televisieprogramma Jinek. Ze benadrukt dat het een fout van het KNMI is, niet van minister Wiebes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl