Omroep Brabant
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

GGZ Eindhoven aangeklaagd vanwege dood patiënte

GGZ Eindhoven wordt dood door schuld ten laste gelegd van een 29-jarige patiënte in 2013. Vanmiddag diende de zaak voor de rechtbank in Den Bosch. Het is voor het eerst dat een gezondheidsinstelling zich voor de rechter moet verantwoorden voor de dood van een patiënt.

De vrouw lag op de afdeling spoedeisende psychiatrie. Ze had zich vrijwillig laten opnemen, nadat ze in 2013 de diagnose schizofrenie had gekregen. De zorg voor de patiënte was vanwege personeelsgebrek overgelaten aan een onervaren arts die sinds drie weken in opleiding was, schrijft Omroep Brabant.

De arts was niet op de hoogte van de medicatie van de vrouw. De patiënte kreeg het antipsychosemiddel clozapine toegediend en overleed aan een hartstilstand. Ze was overgevoelig voor het medicijn. Volgens de advocaat van de GGZ staat niet vast dat het toedienen van het antipsychoticum de doodsoorzaak was.

De hoofdbehandelaar en de arts in opleiding worden niet als persoon vervolgd. De GGZ zou nalatig zijn geweest en is als instelling verdachte in de zaak. De zaak wordt eind maart inhoudelijk behandeld.

Kwade opzet geen sprake

Advocaat Boudewijn van Eijck van GGZ Eindhoven zei dat artsen en verpleegkundigen niet onfeilbaar zijn. Van kwade opzet was geen sprake, aldus Van Eijck. De advocaat spreekt van een "tragische en noodlottige gebeurtenis die diep heeft ingegrepen in het leven van vele mensen".

Advertentie via Ster.nl