HH / Monica Gumm/laif

Dode en zieken na maaltijd in sterrenrestaurant Valencia

time icon

De Spaanse autoriteiten onderzoeken de dood van een 46-jarige vrouw in Valencia. Ze had samen met haar man en zoon gegeten in het sterrenrestaurant Riff toen ze ziek werd en overleed. Haar man en zoon werden ook ziek, maar zij zijn nog in leven.

De vergiftiging deed zich afgelopen weekend al voor, maar gisteren werd pas bekend dat in totaal negentien mensen ziek zijn geworden na hun maaltijd in het restaurant. Ze moesten overgeven en hadden last van diarree.

Een eerste inspectie van het restaurant door de Spaanse gezondheidsdienst heeft niets opgeleverd. Op dit moment worden de voedingswaren in het restaurant onderzocht.

Morieljes

Geruchten dat de vergiftiging is veroorzaakt door morieljes, een soort paddestoel, wil de gezondheidsdienst niet bevestigen. "We zullen moeten wachten op de uitslag van de autopsie voor we kunnen vaststellen of haar dood is veroorzaakt door iets wat ze at, of dat ze al last had van een bepaalde aandoening", zei een woordvoerder.

Toch denkt paddenstoelendeskundige Teun Boekhout niet dat de vergiftiging veroorzaakt kan zijn door morieljes. "Met die paddestoel is niets mis. Voor zover ik weet heeft de morielje een goed eetbare reputatie zonder nare bijverschijnselen", zegt hij in het radioprogramma Nieuws en Co.

De mykoloog denkt eerder dat er mogelijk is gegeten van een voorjaarskluifzwam. Die paddestoel lijkt uiterlijk op de morielje, maar is daarentegen wel giftig. Ervan eten kan dodelijk zijn.

Voorjaarskluifzwam (links), morielje (rechts) Lebrac | H. Krisp

De eigenaar van het restaurant zegt in een verklaring dat hij samenwerkt met de gezondheidsdienst en dat inspectie heeft aangetoond dat zijn restaurant "voldoet aan alle hygiƫnische voorschriften". Het spijt hem wat er is gebeurd en hij hoopt dat de feiten binnenkort op tafel liggen.

Restaurant Riff blijft voorlopig gesloten totdat duidelijk is waardoor de vrouw is overleden.

STER Reclame