Kamer: financiering scholen ernstig gehandicapte kinderen eenvoudiger
Het moet voor ouders van ernstig gehandicapte kinderen eenvoudiger worden om een schoolplek voor hun kroost gefinancierd te krijgen. Nu moeten ze nog langs verschillende loketten om het geld bij elkaar te krijgen. De Tweede Kamer wil dat daar een einde aan komt.
De regeringspartijen roepen vandaag minister Slob op om de financiering te versimpelen. Ze willen één loket, waar de ouders alles kunnen regelen. SP, GroenLinks en PvdA steunen de oproep.
Het gaat om zo'n 1000 tot 1500 kinderen, met een IQ lager dan 35. Ze hebben hooguit de ontwikkeling van een kind van twee en hebben de hele dag bij alles begeleiding nodig. Ze zitten op speciale scholen, waar ze meestal met een busje naartoe moeten worden gebracht. Alles bij elkaar kost onderwijs voor een ernstig gehandicapt kind tienduizenden euro's per jaar.
Rompslomp
Om dat geld bij elkaar te krijgen moeten ouders en scholen nu langs allerlei instanties. Een deel van de kosten wordt betaald uit de pot voor passend onderwijs, een ander deel uit een persoonsgebonden budget van de gemeente. Soms is ook de jeugdzorg nog betrokken.
Ouders en scholen moeten verlost worden van die administratieve rompslomp, vinden VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. "Ze kunnen hun energie beter besteden aan liefdevolle zorg, dan aan het bij elkaar schrapen van geld", zegt VVD-Kamerlid Heerema.
"Scholen die onderwijs en zorg combineren doen fantastisch werk", zegt D66'er Van Meenen. "De overheid moet dat zo makkelijk mogelijk maken."