Friso Kramer bij (kantoor)meubelmaker Ahrend in 1956 Maria Austria Instituut / Hollandse Hoogte

Industrieel ontwerper Friso Kramer is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt in een overlijdensadvertentie in NRC. Hij is 96 jaar geworden.

Kramer werd vooral bekend door de stalen meubelen die hij ontwierp. Zijn Revolt-stoel uit 1953 was en is in veel scholen het standaardmeubilair en ook zijn Facet-tafel is nog overal terug te vinden. Evenals de bekende groene brievenbus aan de straat die hij ontwierp.

Het Stedelijk Museum noemt in een eigen rouwadvertentie voor Kramer de Revolt-stoel en de lantaarnpaal met conische kap uit 1960 klassiekers van Kramer. Het museum noemt hem een van de belangrijkste industrieel ontwerpers van Nederland.

De groene brievenbussen van Friso Kramer in Amsterdam Hollandse Hoogte

Kramer was in 1963 een van de oprichters van ontwerpbureau Total Design, dat een rol speelde in de opkomst van Dutch Design; een innovatieve ontwerpstijl met een vleugje humor.

Van het werk van Friso Kramer zijn de afgelopen decennia verschillende overzichtstentoonstellingen geweest, in het Stedelijk Museum en in Museum Boijmans van Beuningen. Ook kreeg hij verschillende prijzen voor zijn werk, waaronder de Piet Zwart Prijs.

Kramer was de zoon van Piet Kramer. Hij was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amsterdamse School.

De Revolt-stoel van Friso Kramer op een foto uit 1957 Maria Austria Instituut / Hollandse Hoogte

STER reclame