Earth & Fire, met links Gerard Koerts, tijdens een tv-optreden in 1976
NOS Nieuws

Toetsenist van Earth & Fire (en componist van 'Weekend') overleden

Gerard Koerts, de toetsenist van de Nederlandse band Earth & Fire, is op 71-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn tweelingbroer Chris schreef hij vrijwel alle nummers van de band, waaronder de internationale hit Weekend.

Op hun veertiende begonnen Gerard en Chris Koerts in de muziek, onder de naam The Singing Twins. Allebei zingen ze en spelen ze gitaar. In 1967 richtten ze met anderen Opus Gainfull op. Die Haagse band groeide uit tot Earth & Fire.

Na de komst van zangeres Jerney Kaagman in 1969 kwam het eerste succes. De single Seasons, geschreven door George Kooymans van The Golden Earring, werd in 1970 een grote hit. Daarna werden alle nummers door de broers Koerts geschreven.

Mellotron

Na de hit Invitation in 1971 stapte Gerard Koerts over van gitaar op toetsen. Hij introduceerde in Nederland de mellotron, een elektronisch instrument dat geluiden van magneetbanden afspeelt, bekend van onder meer de Britse band The Moody Blues. De mellotron geeft een wat zweverig geluid, zoals goed te horen is in de nummer 1-hit Memories van Earth & Fire uit 1972.

Vrijwel elk nummer van Earth & Fire werd in de jaren 70 een grote hit in Nederland, zoals Maybe Tomorrow Maybe Tonight, Love of Life en Thanks for the Love. Maar het allergrootste succes was Weekend, waarmee Earth & Fire in 1979 ook in het buitenland scoorde. In Nederland werd de single meer dan 100.000 keer verkocht.

Muziekstudio

Na dat succes stapte Chris Koerts uit de band om zich te wijden aan zijn studie musicologie. Gerard ging nog door tot 1983, maar de successen uit de jaren 70 werden niet meer geëvenaard.

De broers kochten een muziekstudio en produceerden muziek voor andere artiesten. Onder de naam Earth and Fire Orchestra maakten Gerard en Chris Koerts nog twee albums: Frames in 1988 en Escape in 1995. Daarnaast schreven ze met Ab Tamboer nummers voor Kinderen voor Kinderen.

De laatste jaren woonden de broers in Frankrijk, waar ze speelden in de band The French Connection. Vandaag overleed Gerard Koerts in een ziekenhuis in Perpignan.

De belangrijkste bandleden van Earth & Fire in 2017, bij de presentatie van de cd-box Memories

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl