NOS Nieuws

CBR onder verscherpt toezicht om achterstanden bij rijbewijzen

Mensen die hun rijbewijs willen ontvangen of die een gezondheidsverklaring moeten inleveren om hun rijbewijs te houden weten het al: bij het CBR zijn grote achterstanden en het is moeilijk om iemand aan de lijn te krijgen die kan helpen.

Sommige burgers hebben zich ten einde raad tot minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gewend. "Ik ontvang veel brieven van burgers die op hun auto zijn aangewezen en door de lange doorlooptijden in de problemen komen met de vernieuwing van hun rijbewijs", schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Daarom gaat zij scherper toezicht houden op het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Het CBR is de organisatie die voor het ministerie de rijvaardigheid en medische bekwaamheid van bestuurders beoordeelt.

"Op dit moment gaat het niet goed bij het CBR en ik deel uw zorgen rondom de problematiek", schrijft de minister verder. Het CBR heeft achterstanden omdat het aantal aanvragen van gezondheidsverklaringen van vooral 75-plussers enorm is toegenomen.

Medisch personeel

Het CBR heeft al maatregelen genomen. Er wordt extra medisch personeel aangetrokken om de dossiers te kunnen beoordelen, de klantenservice is uitgebreid en de openingstijden van de klantenservice zijn verruimd. Met vervoerdersorganisatie TLN is een spoedprocedure afgesproken voor chauffeurs die hun rijbewijs nodig hebben om hun brood te kunnen verdienen.

Tot komend najaar blijft het druk, daarna hoopt de organisatie door digitalisering sneller te kunnen werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl