ANP

De Koninklijke Marechaussee heeft zes leden van één gezin opgepakt omdat ze Syriërs naar Nederland smokkelden. Die reisden op de identiteitsbewijzen van de gezinsleden, waarbij ze probeerden zo veel mogelijk te lijken op de pasfoto's in de documenten. Ze kwamen met het vliegtuig vanuit Turkije via Griekenland naar Nederland.

Het gezin bestaat uit twaalf mensen, onder wie ook enkele minderjarige kinderen. De marechaussee wil niet zeggen of ze zelf ook van Syrische afkomst zijn. Ze hebben in ieder geval niet de Nederlandse nationaliteit; bij de smokkel gebruikten ze hun vreemdelingendocumenten.

Beet

De marechaussee kreeg het gezin in 2017 in het vizier tijdens een opsporingsonderzoek. Toen ontstond al het vermoeden dat de vader en andere gezinsleden betrokken waren bij mensensmokkel.

Op 26 januari 2019 had de marechaussee beet. Een volwassen dochter van het gezin kwam toen aan op Eindhoven Airport met een Syrisch kind, dat reisde op het identiteitsbewijs van haar eigen kind. De vrouw werd aangehouden.

Alkmaar

Gisteren werden nog eens vijf gezinsleden opgepakt: de vader, de moeder, twee zonen en een dochter, in de leeftijd van 27 tot 60 jaar. De aanhoudingen waren in hun woonplaatsen Alkmaar, Den Helder, Stede Broec en Arnhem.

Hun huizen zijn doorzocht en er zijn reisdocumenten, vliegtickets, geld, telefoons en laptops in beslag genomen. De marechaussee sluit meer arrestaties niet uit.

STER reclame