Oussama Idrissi viert een goal ProShots

Idrissi kiest voor Marokko; wie gingen hem voor?

time icon

Opnieuw kiest een in Nederland geboren voetballer met Marokkaanse roots voor een interlandcarrière bij Marokko. AZ-aanvaller Oussama Idrissi heeft de knoop doorgehakt, nadat duidelijk is geworden dat er voorlopig geen toekomst voor hem is bij het Nederlands elftal.

"Idrissi heeft ons op de hoogte gebracht van zijn besluit om voor Marokko uit te komen. Wij respecteren die beslissing", laat de KNVB in een reactie weten. "Idrissi was nog niet in beeld bij Oranje, maar er is door de bondscoaches van Jong Oranje wel met hem gesproken over een toekomst als international bij Oranje. Uiteindelijk bepaalt de speler zelf welke kant hij op gaat."

Idrissi speelde meerdere interlands voor Jong Oranje. Nu hij voor Marokko heeft gekozen, zou hij (als hij wordt geselecteerd) eind maart kunnen debuteren in de kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup tegen Malawi.

Idrissi is zeker niet de eerste in Nederland geboren Marokkaan die voor Marokko kiest. De afgelopen jaren gingen onder anderen Ajacieden Noussair Mazraoui en Hakim Ziyech hem voor. Maar ook Rochdi Achenteh en Youssef El-Akchaoui, die nooit voor Oranje in aanmerking kwamen, staan op de lijst.

Overzicht in Nederland geboren Marokkaanse internationals

Speler Geboorteplaats Interlands
Mbark Boussoufa Amsterdam 65
Karim El Ahmadi Enschede 53
Nordin Amrabat Naarden 50
Hakim Ziyech Dronten 22
Mounir El Hamdaoui Rotterdam 15
Nourdin Boukhari Rotterdam 14
Ali El Khattabi Schiedam 11
Sofyan Amrabat Blaricum 8
Zakaria Labyad Utrecht 5
Khalid Sinouh Amsterdam 4
Noussair Mazraoui Leiderdorp 3
Rochdi Achenteh Eindhoven 3
Mimoun Mahi Den Haag 2
Ismaïl Aissati Utrecht 2
Youssef El-Akchaoui Dordrecht 2
Saïd Boutahar Rotterdam 1
Anouar Diba Utrecht 1
Ismail H'Maidat Enschede 1
Adnane Tighadouini Ede 1
Rachid Bouaouzan Rotterdam 1

In bovenstaand overzicht zijn in Marokko geboren voetballers en die nog geen interland voor Marokko hebben gespeeld maar wel in aanmerking komen of kwamen voor Oranje (zoals bijvoorbeeld Yassin Ayoub) niet meegenomen.

Anwar El Ghazi in duel met de Tsjech Theodor Gebre Selassi ANP

Anwar El Ghazi was in 2015 de laatste Marokkaanse Nederlander die voor het Nederlands elftal koos. Hij was na Dries Boussatta, Khalid Boulahrouz, Otman Bakkal, Ibrahim Afellay en Adam Maher de zesde speler die de keuze maakte voor Oranje.

Maher is als enige van deze zes geboren in Marokko. Boussatta speelde later ook nog drie interlands voor Marokko, omdat hij bij Oranje alleen in oefeninterlands in actie kwam. Tegenwoordig is dat niet meer toegestaan.

Overzicht Marokkaanse Nederlanders in Oranje

Speler Geboorteplaats Interlands
Ibrahim Afellay Utrecht 53
Khalid Boulahrouz Maassluis 35
Adam Maher Ait Izzou (Mar) 5
Dries Boussatta Amsterdam 3
Anwar El Ghazi Barendrecht 2
Otman Bakkal Eindhoven 1

STER Reclame