Idrissi kiest voor Marokko; wie gingen hem voor?

Oussama Idrissi viert een goal ProShots

Opnieuw kiest een in Nederland geboren voetballer met Marokkaanse roots voor een interlandcarrière bij Marokko. AZ-aanvaller Oussama Idrissi heeft de knoop doorgehakt, nadat duidelijk is geworden dat er voorlopig geen toekomst voor hem is bij het Nederlands elftal.

"Idrissi heeft ons op de hoogte gebracht van zijn besluit om voor Marokko uit te komen. Wij respecteren die beslissing", laat de KNVB in een reactie weten. "Idrissi was nog niet in beeld bij Oranje, maar er is door de bondscoaches van Jong Oranje wel met hem gesproken over een toekomst als international bij Oranje. Uiteindelijk bepaalt de speler zelf welke kant hij op gaat."

Idrissi speelde meerdere interlands voor Jong Oranje. Nu hij voor Marokko heeft gekozen, zou hij (als hij wordt geselecteerd) eind maart kunnen debuteren in de kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup tegen Malawi.

Idrissi is zeker niet de eerste in Nederland geboren Marokkaan die voor Marokko kiest. De afgelopen jaren gingen onder anderen Ajacieden Noussair Mazraoui en Hakim Ziyech hem voor. Maar ook Rochdi Achenteh en Youssef El-Akchaoui, die nooit voor Oranje in aanmerking kwamen, staan op de lijst.

Overzicht in Nederland geboren Marokkaanse internationals

SpelerGeboorteplaatsInterlands
Mbark BoussoufaAmsterdam65
Karim El AhmadiEnschede53
Nordin AmrabatNaarden50
Hakim ZiyechDronten22
Mounir El HamdaouiRotterdam15
Nourdin BoukhariRotterdam14
Ali El KhattabiSchiedam11
Sofyan AmrabatBlaricum8
Zakaria LabyadUtrecht5
Khalid SinouhAmsterdam4
Noussair MazraouiLeiderdorp3
Rochdi AchentehEindhoven3
Mimoun MahiDen Haag2
Ismaïl AissatiUtrecht2
Youssef El-AkchaouiDordrecht2
Saïd BoutaharRotterdam1
Anouar DibaUtrecht1
Ismail H'MaidatEnschede1
Adnane TighadouiniEde1
Rachid BouaouzanRotterdam1

In bovenstaand overzicht zijn in Marokko geboren voetballers en die nog geen interland voor Marokko hebben gespeeld maar wel in aanmerking komen of kwamen voor Oranje (zoals bijvoorbeeld Yassin Ayoub) niet meegenomen.

Anwar El Ghazi in duel met de Tsjech Theodor Gebre Selassi ANP

Anwar El Ghazi was in 2015 de laatste Marokkaanse Nederlander die voor het Nederlands elftal koos. Hij was na Dries Boussatta, Khalid Boulahrouz, Otman Bakkal, Ibrahim Afellay en Adam Maher de zesde speler die de keuze maakte voor Oranje.

Maher is als enige van deze zes geboren in Marokko. Boussatta speelde later ook nog drie interlands voor Marokko, omdat hij bij Oranje alleen in oefeninterlands in actie kwam. Tegenwoordig is dat niet meer toegestaan.

Overzicht Marokkaanse Nederlanders in Oranje

SpelerGeboorteplaatsInterlands
Ibrahim AfellayUtrecht53
Khalid BoulahrouzMaassluis35
Adam MaherAit Izzou (Mar)5
Dries BoussattaAmsterdam3
Anwar El GhaziBarendrecht2
Otman BakkalEindhoven1

STER Reclame