In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Den Haag en Rotterdam verbieden oplaten van ballonnen

Nog voor het eind van dit jaar wordt het in drie grote steden verboden om ballonnen op te laten. De Partij voor de Dieren in Den Haag vraagt al jaren om zo'n verbod en vandaag wordt daar in Den Haag en Rotterdam door de gemeenteraad mee ingestemd.

In Utrecht wordt morgen ook een ballonnenverbod in de gemeenteraadsvergadering besproken en de verwachting is dat daar ook een meerderheid voor verbieden.

Amsterdam was in 2015 de eerste gemeente die het oplaten van ballonnen verbood. Daarna volgden tientallen andere.

Kinderfeestjes en bruiloften

Een woordvoerder van de Haagse wethouder Buitenruimte Richard de Mos licht toe: "Kinderfeestjes met ballonnen mogen nog, maar oplaten niet meer. Datzelfde geldt voor bruiloften." De Mos zegt tegen Omroep West dat het oplaten van ballonnen een berg zwerfafval "waar een paard de hik van krijgt" oplevert.

"De restanten van ballonnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren. En zorgen daarmee voor veel dierenleed door verstrikking in linten of uithongering na het eten van ballonresten."

Extra handhavers

Wanneer het verbod in de steden ingaat is niet bekend, want eerst moet de Algemeen Plaatselijke Verordening worden aangepast.

Advertentie via Ster.nl