Cristiano Ronaldo juicht na een competitietreffer tegen Parma AFP

'Cristiano Ronaldo laat 'Oude Dame' spelen als jonge vrouw'

time icon
Geschreven door
Jan Vincent van Zuiden
Redacteur NOS Sport

"Juventus heeft Cristiano Ronaldo maar voor één ding aangetrokken: de Champions League." Aan het woord is Fabiana Della Valle, Juventus-watcher bij de Italiaanse sportkrant La Gazzetta Dello Sport. Vanavond moet de Portugese ster zich laten gelden in de eerste wedstrijd van de achtste finales tegen Atlético Madrid.

Na zeven kampioenschappen op rij en een achtste titel op komst (Juventus gaat met een voorsprong van 13 punten op Napoli aan kop in Italië), is de uitdaging er in de Serie A wel een beetje af voor Juventus. De Champions League winnen is het hogere doel. Helemaal na de twee verloren finales van 2015 (3-1 tegen Barcelona) en 2017 (4-1 tegen Real Madrid).

'Geloof en zelfvertrouwen'

"Ronaldo brengt Juventus het geloof en het zelfvertrouwen dat ze de Champions League nu wel kunnen winnen. Zijn impact op de club is enorm. Vooral op zijn medespelers. Ze spiegelen zich aan de werklust van Ronaldo. Hij is altijd als eerste op de club en vertrekt als laatste. Dat slaat over op de andere spelers", vertelt Della Valle.

"Iedereen kende de verhalen over de professionaliteit van Ronaldo. Maar nu ze het bij Juventus met eigen ogen zien, gaat het nog verder dan ze zich konden voorstellen. Hij is 34 jaar en had kunnen zeggen: ik ga het wat rustiger aan doen. Maar hij doet juist méér. Hij geeft Juventus een nieuwe dimensie en laat 'de Oude Dame' (de bijnaam van Juventus, red.) spelen als een jonge vrouw."

Cristiano Ronaldo juicht na zijn eerste treffer voor Juventus in de Champions League EPA

Niet alleen bij Juventus zorgt de aanwezigheid van Ronaldo voor opwinding, ook bij de andere clubs in de Serie A maakt de Portugees iets los, merkt de journaliste. "Alle stadions waar hij speelt, zijn uitverkocht. Veel mensen komen speciaal om hem te zien spelen."

"Tegenstanders kijken tegen hem op. Doelman Stefano Sorrentino van Chievo Verona (dat stijf onderaan staat in de Serie A, red.) stopte een maand geleden een strafschop van Ronaldo. Chievo verloor de wedstrijd met 3-0, maar Sorrentino voelde zich toch een winnaar omdat Ronaldo niet tegen hem had kunnen scoren. Dat betekende heel veel voor hem."

In totaal won Ronaldo vijf keer de Champions League (vier keer met Real, één keer met Manchester United). Hij kan de tweede speler in de geschiedenis worden die het belangrijkste Europese clubtoernooi zes keer wint. Real Madrid-legende Francisco Gento is de recordhouder.

Met Ronaldo is Juventus voorlopig ongeslagen in de Serie A. Slechts drie teams wisten dit seizoen te winnen van de ploeg van trainer Massimiliano Allegri. In de beker was Atalanta Bergamo te sterk, in de groepsfase van de Champions League werd verloren van Manchester United en het Zwitserse Young Boys.

Della Valle: "Ronaldo is goed voor Juventus, maar Juventus ook voor hem. In interviews benadrukt hij dat Juventus voelt als familie. Het verschil met Real is groot. Daar voelde hij zich niet de allerbelangrijkste speler. Maar in Turijn is hij altijd de nummer één, de prima donna."

Cristiano Ronaldo Pro Shots

Met 19 goals is Ronaldo topscorer in de Serie A en daarnaast gaf hij al acht assists. Zijn aandeel in de competitie mag er zijn, in de Champions League staat de teller pas op één goal en twee assists. Tegen Atlético wil Ronaldo zijn scorende vermogen ook weer op Europees niveau etaleren. En als iemand het tegen Atlético kan, is het Ronaldo.

In zijn tijd bij Real Madrid was de Portugees 22 keer trefzeker in 31 wedstrijden. Hij is daarmee de meest scorende speler in de Madrileense derby. Drie keer maakte Ronaldo een hattrick tegen Atlético, waaronder in de halve finale van de Champions League in 2017. Mede daardoor bereikte Real dat jaar de finale, waarin met 4-1 werd gewonnen van Juventus. Inclusief twee goals van Ronaldo.

Een explosie van vreugde bij Cristiano Ronaldo na zijn tweede goal in de Champions League-finale tegen Juventus (2017) AFP

Ondanks de puike statistieken bestaat er wel enige vrees voor Atlético bij de buitenwacht, erkent Della Valle. "Atlético is de slechtst denkbare loting voor Juventus. De ploeg van Diego Simeone is defensief zeer sterk. De ervaringen van Ronaldo zijn erg belangrijk, hij kent de tegenstander als geen ander. Dat moet de doorslag geven."

En als Juventus faalt, dan mogen er wat Della Valle betreft harde conclusies worden getrokken. "De titel is mooi, maar dit worden de belangrijkste wedstrijden van het seizoen tot nu toe. Als ze in dit stadium uit de Champions League vliegen, dan is het seizoen mislukt. Zo simpel is het."

STER Reclame