AFP
NOS Nieuws

Achtste Labour-parlementariër verlaat partij uit onvrede met Corbyn

Opnieuw stapt een parlementariër uit de Britse Labourpartij uit onvrede met de koers van leider Jeremy Corbyn. Joan Ryan is het achtste partijlid in twee dagen dat zich terugtrekt. Maandag zegden zeven Lagerhuisleden tegelijk hun lidmaatschap op.

Ryan (63) maakte haar besluit op Twitter bekend. Ze kan zich, net als de zeven parlementariërs, niet vinden in de manier waarop Corbyn is omgegaan met antisemitisme binnen Labour en neemt hem dat zeer kwalijk. Ook neemt ze afstand van zijn brexitstrategie.

Ryan spreekt van een "cultuur van anti-Joods racisme" waarmee de partij besmet is geraakt. Ze was naar eigen zeggen "geschokt, ontzet en woedend" door het gebrek aan krachtig optreden tegen antisemitisme door Corbyn, die volgens haar niet geschikt is om het land te leiden.

Ryan was veertig jaar lid van de partij. Ze was korte tijd staatssecretaris van Binnenlandse Zaken onder premier Blair. "De waarden die me bij Labour deden aansluiten, zijn dezelfde waarden die me vandaag doen terugtreden", schrijft ze in haar verklaring. Ze blijft parlementslid en zal zich aansluiten bij de nieuw te vormen Onafhankelijke Groep.

Maandag zegden parlementsleden Chuka Umunna, Mike Gapes, Luciana Berger, Ann Coffey, Angela Smith, Gavin Shuker en Chris Leslie hun partijlidmaatschap op. Ook zij blijven deelnemen aan het parlement in de Onafhankelijke Groep. De Labour-fractie telt na het vertrek van de acht parlementariërs nog 248 leden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl