NOS NieuwsAangepast

Bier thuis laten bezorgen moeilijker voor Utrechtse minderjarigen

De gemeente Utrecht controleert met ingang van vandaag of thuisbezorgdiensten bier leveren aan minderjarigen. De aanleiding is een onderzoek waaruit blijkt dat slechts 2 procent van de thuisbezorgdiensten zich aan het verbod houdt.

Mystery guests van net boven de 18 gaan bestellingen doen. Vragen bezorgers om hun identiteitsbewijzen, dan krijgt de dienst een compliment. Doen ze dit niet, dan krijgen ze in eerste instantie een waarschuwing, en tips.

"Om heel vriendelijk te zijn en te zeggen dat er ook alcohol bij de bestelling zit en dat daar een leeftijdsgrens bij hoort", licht wethouder Victor Everhardt (onder meer Volksgezondheid en Jeugd) die tips toe. "Ze kunnen ook een hulpmiddeltje gebruiken waar de geboortedatum op staat van mensen die net 18 zijn geworden." Helpen de waarschuwing en tips niet, dan volgen boetes. "Van ongeveer 1300 euro. Maar we zetten eerst in op goed controleren."

Veel van de bezorgers zijn ook jong, dus bezorgers moeten het ID van klanten van ongeveer dezelfde leeftijd controleren. Geen probleem volgens Everhardt. "Bij de kassa van de supermarkt zitten ook leeftijdsgenootjes. En er is steeds meer acceptatie in de maatschappij voor het vragen van ID."

Puur gif

Sinds 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de 18 geen alcohol of tabak meer worden verkocht. Slijterijen (88 procent) en supermarkten (73 procent) in Utrecht houden zich daar volgens de gemeente redelijk aan, mede door controles.

Thuisbezorgdiensten werden tot nu toe niet gecontroleerd. Utrecht is naar eigen zeggen de eerste gemeente die dat systematisch gaat doen. "Ik hoop dat andere gemeentes ons gaan volgen."

Het is de gemeente om te gezondheid van minderjarige inwoners te doen. "Alcohol is enorm schadelijk voor onder andere de hersenontwikkeling, die gaat door in de puberteit. Alcohol is daar echt puur gif voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl