Volle terrassen en ontwakende natuur: 'Mensen én planten komen tot leven'

Veel terrassen zaten het afgelopen weekend vol ANP
Geschreven door
John van der Tol
redacteur Online

Normaal gesproken is het op een februaridag als deze een graad of 5 à 6. Het is immers nog gewoon winter. Maar deze dagen zien we al veel volle terrassen, mensen in T-shirts op straat én de natuur die wakker is geschud.

"Je kon dit weekend polonaise lopen in de natuurgebieden", reageert boswachter Thijmen van Heerde van Staatsbosbeheer enthousiast. "Want niet alleen de natuur komt tot leven. Je ziet dat iedereen tot leven komt."

Van Heerde is gefascineerd door hoe de natuur reageert op de zon en de hogere temperaturen. "De struiken lopen uit, de krokussen staan massaal in bloei. En als je weet waar je op moet letten, dan zie je ook dat de bijtjes en de hommels wakker zijn en de nectar weer weten te vinden."

Thijmen van Heerde
@bosw8erthijmen
Zo gaaf! De eerste crocussen bloeien en de bijen en hommels zijn er als de kippen bij.
1 maand geleden

Dat blijkt ook wel als we naar de thermometer kijken. Het kwik steeg vanmiddag op sommige plekken in ons land tot boven de 16 graden.

En dat is uitzonderlijk voor de tijd van het jaar, zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. Want februari is klimatologisch gezien de op één na koudste maand van het jaar. "Februari is normaal gesproken een echte wintermaand, waarin het regelmatig stevig vriest. Maar er komen ook warme uitschieters voor. En dat is nu ook het geval."

Meteorologen houden de winters in Nederland bij aan de hand van het koudegetal. Dat getal komt tot stand door tussen 1 november en 31 maart alle etmaalgemiddelden onder nul (zonder minteken) bij elkaar op te tellen.

Het gemiddelde voor deze winter staat op dit moment op een koudegetal van 12,1. Daarmee valt het in de categorie 'zeer zacht'.

Bekijk hier alle koudegetallen sinds het jaar 1901.

Februari zag er vorig jaar compleet anders uit. In de tweede helft van die maand hadden we temperaturen die onder het vriespunt uitkwamen. En op sommige plekken kon in de laatste week zelfs geschaatst worden.

Morgen en woensdag zien we een klein dipje in het weerbeeld, zegt Hiemstra. "Maar daarna herstelt het voorjaarsachtige weer zich opnieuw. De wind neemt af, de wolken verdwijnen en in het weekend kan het op veel plaatsen weer ruim 15 graden worden."

De kans is groot dat deze winter in de top 10 van zachtste winters gaat eindigen, want de verwachting is dat we tot het einde van de maand te maken hebben met warm weer.

Ingespeeld

"En zo'n zachte winter betekent dat er eerder blad aan de bomen komt, dat bloemen eerder bloeien en dat de vogels eerder eieren moeten gaan leggen", constateert Van Heerde. "Maar je ziet wel meteen hoe goed alles in de natuur op elkaar ingespeeld is."

Op zonnige dagen krijgen we altijd veel foto's binnen. Hier een selectie die we graag met jullie delen:

1/6Sanneke Agema maakte deze foto in Buitenpost (Friesland) Sanneke Agema | NOS Ooggetuige
2/6En deze foto ontvingen we van Marjan den Boer uit het Limburgse Swier Marjan den Boer | NOS Ooggetuige
3/6Joost Mooij ging in Alphen aan den Rijn op pad om te genieten van het lekkere weer Joost Mooij | NOS Ooggetuige
4/6Wilma van der Linden nam haar camera mee naar het strand bij Hoek van Holland Wilma van der Linden | NOS Ooggetuige
5/6Deze schapen werden in Rheden vastgelegd door Wim van Gerven Wim van Gerven | NOS Ooggetuige
6/6En dit zijn de molens bij Kinderdijk, gefotografeerd door Roberto Daniele Roberto Daniele | NOS Ooggetuige

Tóch is het belangrijk om de winterjas nog niet op te bergen. "De nachten worden behoorlijk koud met temperaturen rond het vriespunt. Vooral 's ochtends vroeg en 's avonds heb je die winterjas echt nog wel nodig. En in maart kunnen we best nog wel een koude periode krijgen, dus juich niet te vroeg", waarschuwt Hiemstra.

Maar koude nachten of niet: op veel plekken zitten de terrassen deze dagen dus vol. Zo ook op het Plein in Den Haag. "De doeken van onze parasollen zitten zelfs nog in de was", zegt Kirsten, die werkt bij Café-Restaurant Luden. "Maar we hebben er toch alles aan gedaan om het deel van ons terras, dat normaal alleen in de zomermaanden open is, dit weekend al open te gooien."

En met succes, constateert Kirsten. "Ik denk dat dit een van de drukste weekenden van alle februarimaanden voor ons is geweest." Vanwege de voorjaarsvakantie en alle dagjesmensen die in Den Haag worden verwacht, hopen ze bij Luden op nog meer succesvolle terrasdagen de komende week.

'Aangename verrassing'

Rik Jansen van IJsfabriek De Noordpool in het Drentse Nieuw-Amsterdam kan daar over meepraten. Hij besloot vorige week zijn ijswinkel last minute klaar te maken voor het weekend. "Het was onvoorstelbaar druk", vertelt Jansen. "Normaal ligt de zaak helemaal stil in deze maanden. Dus dit was een aangename verrassing voor ons."

Ondertussen blijft het voor boswachter Thijmen van Heerde genieten, als hij elke dag weer mag struinen door de natuur in de omgeving van Nijmegen. "Het is fantastisch om al die vogels weer te horen. Dan denk ik: welke was dit ook alweer? En welke was dit?"

STER Reclame