In Melbourne werkt Zonderland verder aan sluiproute Tokio 2020
De Nederlandse turners hebben één kans om zich als team te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Lukt dat, dan hebben ze in één klap vier startbewijzen binnen. Vooral daarom gaat bij de turnbond het team boven het individu.
Om als team naar Tokio te mogen, moet Nederland in oktober bij de WK in Stuttgart als team bij de beste twaalf eindigen. Afgelopen WK werd Oranje achtste. Een medaille op een toestelfinale (bijvoorbeeld Epke Zonderland op de rekstok) levert een individueel olympisch ticket op.
Nieuwe, alternatieve route
Mocht het onverhoopt misgaan bij de WK, dan is er nog een nieuwe, alternatieve route om individueel plaatsing voor de Spelen af te dwingen. Daarom maken Zonderland, Casimir Schmidt, Bram Verhofstad en Bram Louwije zich aan de andere kant van de wereld klaar voor een wereldbekerwedstrijd dit weekend in Melbourne.
Het is de tweede wereldbekerwedstrijd van een reeks van acht. De eindwinnaars verdienen een olympisch ticket. "Die route willen we zeker niet uitsluiten", zegt bondscoach Bram van Bokhoven. "Maar de beste kans om op de Spelen te komen, is later dit jaar als team bij de WK."
De beste drie resultaten tellen. Zonderland heeft al goud gepakt op de rekstok bij de wereldbeker in Cottbus en Schmidt zilver op vloer. Van Bokhoven: "Het is dringen bij de wereldbekers. Alle landen zetten daarop in."
Maar hoewel de sluiproute naar Tokio van pas kan komen, is Van Bokhoven toch niet blij met de nieuwe kwalificatieregels. "Het kwalificatietraject lijkt er duidelijker op te zijn geworden, maar als je de regels aan de achterkant hanteert, is dat niet zo."
Hij legt uit: "Als Epke zich dit jaar al individueel plaatst, mag hij niet aan de landenwedstrijd bij de WK meedoen. Dat is niet gunstig voor het team. Het wordt dus een politiek steekspel: wie zet je waar in? De regels bepalen wie naar de Spelen gaat, niet de sportieve prestatie."
Van Gelder doet vooralsnog niet mee
In het geval van Yuri van Gelder is het een stuk duidelijker. Hij turnt slechts één onderdeel (ringen) en komt daarom niet in aanmerking voor het team. Hij moet het dus van de wereldbeker hebben, maar daarvoor heeft Van Bokhoven hem nog niet ingeschreven.
"Er is afgesproken dat hij een limiet van 14,900 punten moet halen. De medailles beginnen bij 15,000 punten. Ik gun hem een wereldbekerplek, maar er is gewoon te weinig ruimte voor. Melbourne is echt een flinke investering. De sporters die daarnaartoe gaan, moeten goede scores kunnen neerzetten", aldus de bondscoach.